ЗМІНИ ДЛЯ ФОП у 2022 році

2022-01-25 07:38
275
Ця стаття на мовах: UA / RU

Стаття у розділах:

Законодавчі аспекти Бізнес і фінанси Юридична допомога

Зміст

У 2022 році ФОП, малий та середній бізнес чекає на найбільшу кількість змін. При цьому вони торкнуться всіх категорій бізнесу. У цій статті ми розповімо про всі ці зміни, щоб вона була максимально корисною та актуальною для всіх.

Податки у 2022 році

У новому році почнуть діяти нові податки, прив'язані до мінімальної заробітної плати. Єдиний соціальний внесок за працівників на мінімалці, а також ЄСВ ФОП за самого себе становитиме 1430 гривень щомісяця. При цьому цей розмір ЄСВ діятиме з січня до жовтня 2022 року, а з жовтня він становитиме 1474 гривні за кожний місяць до кінця року. Єдиний внесок упродовж всього 2022 року становитиме 248 гривень 10 копійок щомісяця. ЄСВ для ФОП на другій групі складатиме 1300 гривень щомісяця.

При цьому ті ФОП (на першій чи другій групі єдиного внеску), які не мають найманих робітників, матимуть право один раз у 2022 році взяти відпустку та за цей місяць не сплачувати ЄСВ. Для ФОП на третій групі податки не змінюються і становитимуть 3 відсотки з ПДВ або 5 відсотків без ПДВ ставки єдиного податку. Загальне податкове навантаження на одного найманого робітника на мінімальній заробітній платі становитиме 2700 гривень (без кількох копійок).

Слід звернути особливу увагу, що податки у зв'язку з масовою фіскалізацією не збільшуються. Якщо ви ставите касовий апарат, податки у вас не змінюються. За кожен продаж по касовому апарату великих податків платити не потрібно.

Ліміти

Також для ФОП прив'язали до мінімальної заробітної плати не лише податки, а й річні лімітні обороти. На першій групі річний ліміт обороту у 2022 році становитиме 167 мінімальних заробітних плат, що становить 1085500 гривень обороту на рік. На другій групі річний ліміт ФОП становитиме 834 мінімальні заробітні плати, що відповідає 5 421 000 гривень. На третій групі річний ліміт обороту становитиме 1167 мінімальних заробітних плат, що в еквіваленті гривні становить 7 585 500 гривень.

Звітність

З початку 2022 року всі ФОП як на загальній системі оподаткування, так і на спрощеній повинні подати звітність за свою діяльність у 2021 році. Потрібно буде подати об'єднану звітність щодо доходів та ЄСВ буде додатком до цієї звітності.

Під час подання звітності підприємцю на єдиній системі оподаткування потрібно врахувати кілька нюансів. 2021 року, за будь-якими видами операцій, розрахункових чи безрозрахункових, без касового апарату, ФОП міг працювати до 1 320 000 гривень. Якщо розрахункові операції були більшими за цей оборот, потрібно було мати в наявності касовий апарат. Якщо у підприємця не було розрахункових операцій, можна звітувати про будь-яку цифру, яка була в межах повного лімітного обороту ФОП.

Також при подачі додатка з ЄСВ слід врахувати, що деякі ФОП могли бути найманими працівниками і на той час за них платив ЄСВ роботодавець.

Тому в додатку щодо ЄСВ їм не потрібно буде нараховувати собі ЄСВ, інакше їм потрібно буде заплатити це ЄСВ.

Протягом 2022 року звіти змінюватися не повинні, у зв'язку з масовою фіскалізацією звіти залишаються колишніми. Додаткової звітності, крім звітності щодо РРО, не буде.

Ті ФОП, які надавали послуги з підключення до інтернету та перебували на другій групі, у 2022 році мають перейти на третю групу спрощеної системи оподаткування.

Перевірки ФОП у 2022 році

Новий 2022 ФОП на єдиному податку зустрічають з мораторію на перевірку. Як мінімум, він триватиме до 31 березня 2022 року. Тому документальні чи фактичні перевірки до цього періоду не проводитимуться податковими службами. Можливо, що у зв'язку із продовженням карантину, мораторій буде продовжено, але це тільки ймовірно.

ФОП на загальній системі оподаткування, юридичні особи, у тому числі працюючі з ПДВ, з акцизами можуть перевіряти у 2022 році. Не варто забувати, що з грудня 2921 використання безкоштовних пластикових пакетів заборонено. За це можуть виписати штраф до 3400 гривень.

РРО ФОП

Найпопулярніша новина 2022 року — масова фіскалізація. Усі, хто отримують розрахункові операції, повинні будуть встановити касові апарати. І. відповідно проводити всі розрахункові операції через РРО. Усі, хто отримує готівку, проводить оплати банківськими картками повинні використовувати касовий апарат. Раніше діяв певний ліміт (1000000, потім 1320000 гривень) і можна було проводити розрахунок без нього. Якщо ФОП проводить безготівковий розрахунок із рахунку з цього приводу, касовий апарат не потрібен.

Слід врахувати, що деякі поступки по роботі з РРО були зроблені. Всім підприємцям на єдиному податку, незалежно від групи оподаткування, дозволили працювати біля сільської місцевості без касового апарату. Незалежно від виду товару, що продається, до 167 мінімальних заробітних плат, але з обов'язковою наявністю книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книг. Їх треба зареєструвати у податковій службі. Також ФОП на першій групі дозволено працювати без касового апарату.

Крім цього, скасували багато штрафів із касової дисципліни. Наприклад, штраф за попереднє програмування товару було скасовано. Це означає, що можна програмувати в касовий апарат просто під час продажу. Також немає штрафу за неправильну назву товару та за невідповідність кількості грошей у касовому апараті та в реальній касі.

Первинні документи

Первинні документи та суворий облік товарів повинні вести лише ризиковані види товарів, до яких належать:

  • складні технічні пристрої;
  • ювелірні вироби;
  • лікарські засоби.

Штраф за неведення первинної документації для цих категорій становитиме 200 відсотків від суми реалізації. У цьому ця категорія бізнесу має вести облік товарних запасів. Всі інші категорії, наприклад, продукти харчування, одяг, автозапчастини, канцтовари та інші побутові речі, облік товарів не ведуть. І для них, з погляду касових апаратів та первинних документів, ризики залишаються такими ж, як були у 2020 чи 2019 році і раніше.

Іноді податкові служби кажуть, що якщо немає первинки, вони вважатимуть, що товар був закуплений у фізичних осіб, і вони нарахують додаткові 19 з половиною відсотків податку. Насправді, у реальній практиці це не зустрічається і більше схоже на залякування.

Від того, що було запроваджено облік товарних запасів, було дозволено один раз амністувати свої товарні залишки. Ті підприємці, які належать до ризикованих груп, можуть зробити опис товарних залишків початку обліку товарів хороших і ці товари первинних документів не мати.

Незабаром запровадять облік товарних запасів для ширшої категорії підприємців, наприклад для одягу, автозапчастин та інших. Їм, також разово, на початок обліку, дозволять амністувати товар, як й у ризикованих груп.

Мінімальне податкове зобов'язання

Для всіх фермерів, власників паїв, земель сільськогосподарського призначення запровадили новий податок, який має назву мінімальне податкове зобов'язання. Усі, хто не є зареєстрованими підприємцями, фермерськими господарствами та діють як одноосібники будуть повинні заплатити 4 відсотки від нормативної грошової оцінки. Такий податок діятиме у 2022-2023 роках, а починаючи з 2024 року податок зросте до 5 відсотків.

Усі, хто зареєстрований як ФОП, тобто. є фермерським господарством або як юридична особа, яка є фермерським господарством, мають заплатити у 2022 році 2 відсотки від розміру нормативної грошової оцінки як мінімальне податкове зобов'язання. При цьому вони повинні будуть здати спеціальний новий звіт, який ще перебуватиме у розробці. Водночас, якщо підприємець сплачує ще будь-які податки (єдиний податок, військовий збір, податок на дохід), суму сплачених інших податків можна буде зменшити до розрахунку податку на мінімальне податкове зобов'язання.

ДіяСіті

Певною мірою, 2022 принесе зміни і для айтішників. Спеціально для них розробили нову систему оподаткування, яку назвали ДіяСіті. Т. е. є загальна система оподаткування, спрощена та окрема система оподаткування ДіяСіті. До неї можна буде підключитися вже 2022 року.

Податкова амністія

До 1 вересня 2022 року діє податкова амністія. Будь-який громадянин, який має активи, які він видобував без сплати податків, може амністувати ці податки один раз, сплативши при цьому від 2,5 до 9 відсотків податку. Уся ця процедура має назву податкова амністія. Суть цієї амністії в тому, що держава з одного боку дає право амністувати ці активи зараз і заплатити меншу ставку податків, а потім, швидше за все, вже у 2022 році обіцяє запровадити непрямі методи податкового контролю.

Що це означатиме? Якщо ви є особою, яка не сплачує податки, але робите великі значні покупки, держава штрафуватиме і обіцяє анонсувати всі ці методи у 2022 році.

Зокрема, вже зараз податкова служба анонсувала на 2022 рік, що створює окремий департамент, який стежитиме за оподаткуванням фізичних осіб.

Фінансовий моніторинг

Згадаймо про всі не коханий, а може для кого коханий, фінансовий моніторинг. Усі попередні роки показували, що рік у рік фінансовий моніторинг ставав все жорсткішим і жорсткішим і не давав проводити простим людям свої фінансові операції без сплати податків.

Швидше за все, 2022 рік буде не винятком і принесе якісь інновації щодо фінансового моніторингу. Зокрема, на початок 2022 року, що ми маємо: перекази приватною карткою фізичних осіб до 30 тисяч гривень — не контролюються; Новою поштою відправки до 166 тисяч доходу теж не контролюються. Прогнозується, що у 2022 році з огляду на нюанси податкової амністії тут будуть значні реформи.

Інші податкові зміни

Очікуватимемо, що у 2022 році на нас чекає чимало податкових змін. Крім того, Д. Г. Арахамія анонсував, що на початку лютого 2022 року буде представлено велику податкову реформу, яка, швидше за все, принесе велику кількість податкових змін.


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм