Як сплачувати податки ФОП в Україні

2021-01-21 00:28
91
Ця стаття на мовах: UA / RU

Зміст

Система сплати податків завжди була складною та заплутаною. Особливо для тих, хто тільки робить свої перші кроки у бізнесі. Саме тому важливо заздалегідь докладно та чітко розібратися у механізмах податкових відрахувань в Україні. У цій статті ми детально розповімо про те, як сплачувати податки ФОП/ФОП в Україні.

Види податків

На сьогоднішній день в Україні діє два механізми сплати податків фізичною особою підприємцем:

  1. Можна проводити відрахування за загальною схемою.
  2. Є можливість скористатися спрощеним варіантом. Саме спрощену схему вибирає більшість ФОП через її дешевизну.

Спрощений єдиний податок має різний обсяг і варіюється в залежності від групи, до якої входить ФОП (детально про це можна почитати у нашій попередній статті ).

Фактичні цифри виглядають так:

  • 1 група фоп сплачує до 10% від прожиткового мінімуму (227 грн/місяць цього року).
  • 2 група фоп сплачує до 20% від мінімальної зарплати (1200 грн/місяць цього року).
  • 3 група фоп сплачує 3% від доходів (якщо здійснює відрахування ПДВ) та 5% від доходів, якщо не відраховує ПДВ.

Для кожного населеного пункту обсяг податку буде власним, оскільки його конкретне закріплення залишається за місцевими органами. Також один раз на рік єдинники без працівників можуть не платити ЄП (під час відпустки або хвороби).

Способи сплати податків

Фізичні особи підприємці можуть сплачувати податки через:

  1. Онлайн-банкінг з реквізитів.
  2. Через термінали у відділеннях банків.
  3. На касі у банку.
  4. Через особистий кабінет платника податків (найпростіший і найзручніший метод, для якого потрібно перейти на цей державний сайт ).

Якщо оплата здійснюється не через особистий кабінет, важливо орієнтуватися та точно знати такі дані: свою групу, номер ІПН, телефон, період оплати, точну суму.

Особистий кабінет платника податків дозволить просто вибрати спосіб оплати (платіжну систему/банк) у спеціальному розділі та все. Максимально зручний та швидкий спосіб.

Правильні терміни для сплати податків

Податковий кодекс чітко встановлює строки на сплату єдиного податку фізичними особами підприємцями. Пункт 1 статті 295 ПКУ дає змогу здійснити платіж не пізніше 20 числа (включно) авансом. Якщо 20 число – вихідний, то платіж має бути надіслано найближчого робочого йому день. Також є можливість зробити разовий платіж на весь рік наперед.

Якщо реєстрацію ФОП було здійснено після 20 числа (до кінця місяця), податок на спрощенку потрібно буде сплачувати 20-го числа наступного місяця. «Випалі» дні розраховуватимуться за загальною системою оподаткування.

Для платників третьої групи діють свої правила. Для сплати податку вони мають 10 днів після крайнього терміну подання декларації за податковий (звітний) квартал.

Що буде, якщо не сплачувати єдиний податок?

Якщо ФОП із якоїсь причини прострочив оплату податку або зовсім не заплатив потрібну суму, йому загрожують штраф та пеня.

На даний момент обсяг штрафу дорівнює 50% від розміру місячного платежу:

  • 113,5 грн для ФОП 1 групи;
  • 600 грн для ФОП 2 групи.

Розмір пені визначається по-різному та залежить від тривалості прострочення. Нараховується після 91 календарного дня з моменту останньої оплати та відштовхується від 100% облікової ставки НБУ в день початку прострочення.

Для третьої групи сума штрафу залежатиме від кількості днів прострочення у такому співвідношенні:

  • 10% суми заборгованості, якщо оплата не надходила до 30 днів;
  • 20% від суми заборгованості, якщо оплата не надходила 30 днів і більше.

У разі, якщо ФОП є боржником 2 та більше кварталів поспіль, його реєстрацію та права платника єдиного податку будуть анульовані. Далі почнуть діяти правила загальної системи. А повернення на спрощену систему з більш доступними сумами податків буде можливим лише після чотирьох послідовних кварталів без прострочень і порушень.


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм