Як закрити ФОП

2021-12-30 15:20
334
Ця стаття на мовах: UA / RU

Стаття у розділах:

Законодавчі аспекти Юридична допомога

Зміст

Періодично трапляються ситуації, коли підприємець з якихось причин вирішує припинити свою діяльність та закрити бізнес. На жаль, коли немає найнятих співробітників і підприємницька діяльність не ведеться / доходи відсутні, платити податки все одно потрібно. Щоб уникнути зайвих витрат, варто розуміти, яких етапів у цьому випадку потрібно дотримуватись, щоб закрити свою реєстрацію. Важливо не припуститися помилок, щоб не стикатися потім із неприємностями. Поради із цієї статті допоможуть з усім цим.

Як знятись з обліку в реєстраційній службі

Перше, що потрібно зробити, — подати документи, щоб знятись з обліку в реєстраційній службі. Можна зробити це самостійно за місцем реєстрації, а можна подати письмово або електронно.

Під час подання Державному реєстратору надаються такі документи: заява, паспорт (оригінал) та, якщо ви вирішили скористатися послугами довіреної особи, потрібно написати довіреність та завірити її у нотаріуса.

Майже відразу, коли ваша заява буде прийнята, адміністратором буде видано повідомлення про те, що дані внесені до Єдиного реєстру (із зазначенням точного дня, коли підприємницька діяльність припинена). З цього часу ви вже не вважаєтеся підприємцем, проте повністю з обліку вас ще не зняли.

Зняття з обліку у податковій

Нагадаємо, що після того, як ви написали заяву до реєстраційної служби, ви не були зняті з обліку у податковій, вас зняли як підприємця, але ви продовжуєте залишатися фізичною особою, яка сплачувала податки за провадження своєї підприємницької діяльності. Це прописано у пп.6 п.11.18 Порядку №1588.

Щоб знятися з обліку у податковій, вам необхідно насамперед написати заяву, щоб ви більше не були платником Єдиного податку. Після цього подайте звіти за останній податковий період. Потім потрібно сплатити всі податки до того дня, коли було припинено підприємницьку діяльність. Крім цього, якщо підприємець відкривався до 2011 року, йому потрібно взяти довідку, що боргів за єдиним соціальним внеском у нього немає (у Пенсійному фонді) та закрити діючі рахунки у банківських установах.

Після цього, вам потрібно чекати на перевірку податкової служби за весь період вашої підприємницької діяльності. Термінів цієї перевірки не встановлено. Можна не чекати (а це може зайняти від місяця до одного року), а написати заяву до податкової служби, щоб вам призначили перевірку (на копії має стояти дата прийняття такої заяви).

Однак, слід враховувати, що при поданні такої заяви потрібно бути впевненим, що всі ваші документи перебувають у повному порядку. Інакше до вас застосують штрафні санкції, тому краще чекати перевірки. Радимо зробити повний аудит своєї документації ще до подання заяви про припинення підприємницької діяльності.

Отже, для того, щоб закрити підприємницьку діяльність, потрібно пройти такі етапи:

  • звернутися до адміністрації;
  • одержати повідомлення про зняття з обліку;
  • відвідати податкову;
  • пройти перевірку.

Після проведення перевірки, ви вважатиметеся офіційно закритим і здаватиме звіти до податкової більше не потрібно. Не забувайте, що у вас мають бути звіти за весь період ведення бізнесу, і тоді не буде жодних проблем із закриттям.

Коли підприємницька діяльність припинена, а в Єдиному державному реєстрі є про це запис, усі подальші доходи будуть доходами фізичної особи.

Як відбувається процес зняття у податковій

У державній податковій службі підприємець перебуває на обліку як особа, яка сплачує податки та як платник Єдиного соціального внеску.

Коли заяву про закриття підприємницької діяльності прийнято державним реєстратором, з цього часу податкова розпочинає процедуру зняття з обліку ФОП.

Якщо сплачувався єдиний соціальний внесок, відбувається видалення таких платників з реєстру. У деяких випадках податкова просить написати додаткову заяву (відмова від спрощеної системи).

Коли ФОП сплачував податок на додану вартість, потрібно написати заяву для виходу з такої реєстрації платників.

Якщо підприємець використовував реєстратор розрахункових операцій, йому також слід написати заяву до податкової для його видалення.

Якщо ФОП торгував алкогольними та тютюновими виробами, пишеться заява про скасування ліцензії. Якщо були видані ще якісь документи, всі їх також потрібно анулювати.

Як подавати звітність

Коли підприємець не має найманих працівників, він подає звітність за останній податковий період.

Підприємець на спрощеній системі заповнює та здає декларацію у строк, що не перевищує сорока днів, що настають після закінчення кварталу.

У підприємців першої та другої групи єдиного податку немає скороченого річного звітного періоду. Радимо не подавати декларацію після закінчення року через шістдесят днів, а зробити це раніше, щоб не виникло проблем із податковою.

Підприємець на єдиному податку заповнює звичайну декларацію. Останнім звітним періодом буде квартал, в якому він закрився.

ФОП на загальних підставах заповнює декларацію в строк, що не перевищує тридцяти днів, починаючи з дати припинення підприємницької діяльності.

Звіт за Єдиним соціальним внеском повинні подавати і підприємці, які працюють на єдиному податку та ті, хто на загальній системі. Для них встановлено строк подання у тридцять днів після закриття.

За неподання будь-якого виду звітності підприємцю загрожують штрафні санкції. Уважно перевіряйте подані документи. Якщо є помилки, а термін подання документів ще не минув, можна подати нову звітність. Виправлення у звітності неприпустимі.

Податки та звірка

Для підприємців першої та другої групи потрібно буде сплатити єдиний податок за повний місяць, коли вони закрилися. Це прописано у п. 295. 8 ПКУ.

Ті, хто працює за третьою групою, платять п'ять або три відсотки від квартального доходу (протягом наступних десяти днів, після подання декларації за останній квартал).

ФОП на загальній системі повинен заплатити військовий збір та ПДФО (не пізніше десяти днів після подання декларації про доходи).

ЄСВ потрібно сплатити того ж місяця, коли закрили ФОП. Для цього є десять днів після подання звітності щодо єдиного соціального внеску. Це прописано у пп. 1 п.13 розділу 4 Інструкції №449.

Після цього потрібно провести звіряння. Для цього досить просто звернутись до податкової. При виявленні будь-яких недоплат, накладення штрафів сплачують у строк десять днів після отримання повідомлення.

Якщо виявлено переплату і не минуло понад 1095 днів, її можна повернути. Якщо нараховують податки, коли підприємницька діяльність вже закрита, зверніться до відповідної заяви до суду.

Як закрити рахунки

Підприємець повинен закрити всі рахунки банківських установ. Це прописано у п. 69.7 ПКУ. Термінів виконання не встановлено. Заява подається особисто чи в електронному вигляді.

Як закрити ФОП через інтернет

Останнім часом, за умов карантину, закрити бізнес можна через інтернет. Це найшвидший та найзручніший спосіб закриття.

Для швидкого закриття використовують кабінет громадянина Дія.

Спочатку потрібно зареєструватися на сайті diia.gov.ua , використовуючи електронний підпис. З переліком установ (це може бути Приватбанк, ЦНАП та ін.), які можуть її видати, можна ознайомитись на сайті Центрального органу, що засвідчує.

Далі потрібно заповнити онлайн-заявку для отримання такої послуги та підписати заяву, використовуючи електронний підпис. Після цього заяви автоматично перейде до реєстратора, а інформація перейде до податкової служби.

Тепер вам потрібно чекати на повідомлення про закриття ФОПу, яка повинна з'явитися в кабінеті. Крім цього, його надсилають на електронну пошту підприємця.

Слід пам'ятати, що закрити ФОП можна тільки в тому випадку, якщо у вас сплачено всі податки (з урахуванням місяця, коли ви закриваєтеся).

Перевірити, чи закрита ваша діяльність, можна на сайті Міністерства юстиції.

Використовуйте для цього безкоштовний пошук у Єдиному державному реєстрі.

Висновки

Закриття ФОП може бути довгим і швидким. Найшвидше і найпростіше подати заяву про припинення своєї діяльності через інтернет. Краще закриватись у середині місяця, щоб не платити зайвий ЄСВ (якщо розгляд вашої заяви перенесуть на наступний місяць). На сайті ДФС потрібно перевірити, чи немає у вас боргу. Податкову звітність перевіряйте через особистий кабінет. Якщо податкова служба не призначає перевірку, телефонуйте, питайте, нагадуйте.

Закрийте всі рахунки (можна в онлайн-режимі). Використовуючи сайт Міністерства юстиції, перегляньте свій статус. Якщо ви хочете припинити на деякий час свою діяльність, а потім відкрити, закрити ФОП все одно потрібно (щоб вам не нараховували щомісячні податки).


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм