Кведи для ФОП у 2023: перелік по популярним видам бізнесу

2023-10-30 15:42
2794
Ця стаття на мовах: UA / RU

Зміст

КВЕДи – коди видів економічної діяльності – обираються підприємством (ФОПом) при реєстрації. Такі коди закріплені у Національному класифікаторі України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010», затвердженому наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457.

Зазвичай, будь-який суб’єкт господарювання має основний КВЕД та додаткові. Детально про загальні параметри КВЕДів і механізми їх роботи ми вже розповідали у цій статті.

Торгівля через інтернет-магазин

Основним законом у сфері електронної комерції є Закон України «Про електронну комерцію» від 03.09.2015 р. № 675-VIII (далі – Закон № 675).

Відповідно до норм цього Закону інтернет-магазин – це засіб для представлення або реалізації товару, роботи чи послуги шляхом вчинення електронного правочину. При цьому реалізація товару здійснюється дистанційно. Укладається електронний договір на підставі ознайомлення покупця з описом товару, наданням доступу до каталогів, фотографій тощо з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем, що виключає можливість безпосереднього ознайомлення покупця з товаром або із зразками товару під час укладення такого договору (пп. 14 ч. 1 ст. 3 Закону № 675).

Розглянемо, які КВЕДи повинен мати інтернет-магазин для здійснення своєї діяльності.

Основним КВЕДом для роботи інтернет-магазину є 47.91 – це роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет.

Однак, скоріш за все, одного КВЕДу буде недостатньо.

Також поширеними додатковими КВЕДами для інтернет-магазинів є:

  1. Діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту - 46.19
  2. Оптова торгівля одягом і взуттям - 46.42
  3. Оптова торгівля побутовими електротоварами й електронною апаратурою побутового призначення для приймання, записування, відтворення звуку й зображення - 46.43
  4. Оптова торгівля комп'ютерами, периферійним устаткуванням і програмним забеспеченням- 46.51
  5. Інша поштова та кур'єрська діяльність - 53.20
  6. Веб-портали (для маркетплейсів або гібридних інтернет-магазинів з функціями маркетплейсу) - 63.12

Роздрібна торгівля

Починаючи власний бізнес чимало ФОП вибирають чи не найбільш затребувану сферу діяльності -  роздрібну торгівлю. Адже для забезпечення нашого побуту, як продемонстрував нам карантин 2020-2021 року, без неї не обійтися. 

Роздрібна торгівля буває різна, звідси її класифікація по групах КВЕД. Розглянемо на прикладі її найпоширеніші види.

Як зазначає сам Класифікатор, роздрібну торгівлю класифікують за типом місця торгівлі (роздрібну торгівлю в магазинах – у групах 47.1 – 47.7; роздрібну торгівлю поза магазинами – у групах 47.8 – 47.9). Це та ж торгівля в мережі інтернет, поштою, торгівля на ринках. Про інтернет-магазини ми вже писали, тому розглянемо більш детально торгівлю в торговельних точках.

Роздрібна торгівля в магазинах

Одним із найпоширеніших видів роздрібної торгівлі є секонд-хенд – «Роздрібна торгівля уживаними товарами (клас 47.79). Сучасна молодь, щоб бути в тренді, проте не витрачати кошти на часте оновлення гардеробу, полюбляє вишукувати ексклюзивні речі, які були у вжитку, економлячи при цьому кошти.  Тому ця сфера найбільш популярна, поряд із торгівлею продуктами чи напоями. Бажання свого часу створити певні рамки й обмежити торгівлю уживаними товарами викликала протести  не лише ФОП, але й звичайного населення.

1.1. Спеціалізована роздрібна торгівля в магазинах (групи КВЕД 47.2 – 47.7), до яких належить:

  • роздрібна торгівля продуктами харчування, напоями в спеціалізованих магазинах (47.2)
  • пальним  (47.3)
  • інформаційним і комунікаційним устаткуванням у спеціалізованих магазинах  (47.4)
  • іншими товарами господарського призначення в спеціалізованих магазинах  (47.5)
  • торгівля товарами культурного призначення та товарами для відпочинку в спеціалізованих магазинах  (47.6)
  • іншими товарами в спеціалізованих магазинах (аптеки, квіткові, взуттєві, магазини одягу, ювелірні тощо)  (47.7)

1.2. Неспеціалізована роздрібна торгівля – група КВЕД 47.1  (роздрібна торгівля товарами, серед яких переважають продукти харчування, напої, а також такі, які крім основної торгівлі продуктами харчування, напоями, також здійснюють торгівлю іншими товарами (одяг, меблі, побутові прилади, залізні вироби, косметичні засоби тощо).

Серед прикладів неспеціалізованої торгівлі в магазинах ми добре знаємо супермаркети й т.зв. універсами (ЦУМи).

Будівництво

Ця діяльність включає нове будівництво, ремонтні роботи, розширення та реконструкцію, зведення будівель зі збірних конструкцій на місці ведення робіт, а також будівництво тимчасових об'єктів.

Загальне будівництво включає будівництво цілісних житлових комплексів, офісних будівель, магазинів та інших громадських і комунальних або сільськогосподарських будівель тощо, інженерних споруд, таких як автомобільні дороги, вулиці, мости, тунелі, залізниці, аеродроми, порти та інші водні об'єкти, іригаційні системи, каналізації, промислові об'єкти, трубопроводи та лінії електропередачі, спортивні комплекси тощо.

Ці роботи здійснюють як за власний рахунок, так і за винагороду або на основі контракту. Частина робіт, а іноді всі види робіт можуть передаватися субпідряднику. Одиниці, які несуть повну відповідальність за виконання будівельного проекту, також класифікують у цій секції. Ця секція також включає ремонт будівель і земляні роботи.

Секція F (будівництво) включає всі роботи з будівництва будівель (розділ 41), будівництва споруд (розділ 42), а також спеціалізовані будівельні роботи, за умови, що їх виконують як частину загального будівельного процесу (розділ 43).

Оренду будівельного устатковання з оператором класифікують як специфічний вид будівельних робіт, що їх виконують з використанням цього устатковання.

До цієї секції також відносять діяльність із розроблення проектів з будівництва будівель і споруд шляхом об'єднання фінансових, технічних та фізичних засобів для їх реалізації з метою подальшої реалізації. Якщо зазначену вище діяльність проводять не з метою подальшого продажу будівель і споруд, а задля їх експлуатації (наприклад, оренди приміщень у цих будівлях, здійснення виробничої діяльності), у цьому разі одиницю класифікують в інших секціях в залежності від виконуваного виду економічної діяльності (операції з нерухомими майном – у секції L, виробництво – у секції C і т.п.).

Cкладається з наступних розділів:

41 Будівництво будівель

Цей розділ включає загальні та спеціалізовані роботи з будівництва усіх видів будівель. Ця діяльність включає нове будівництво, ремонтні роботи, розширення та реконструкцію, зведення будівель зі збірних конструкцій на місці ведення робіт (не залежно від того, чи є ці конструкції власного виготовлення), а також будівництво тимчасових об'єктів.

До цього розділу включають будівництво цілісних житлових комплексів, офісних будівель, магазинів та інших громадських і комунальних або сільськогосподарських будівель тощо.

Включає групи:

41.1 Організація будівництва будівель

41.10 Організація будівництва будівель

Цей клас включає:

розроблення проектів з будівництва житлових і нежитлових будівель шляхом об'єднання фінансових, технічних і фізичних засобів для їх реалізації з метою подальшого продажу

та 41.2 Будівництво житлових і нежитлових будівель

Ця група включає повний спектр послуг з будівництва житлових і нежитлових будівель як за власний рахунок, так і за винагороду чи на основі контракту. Частина робіт, а іноді всі види робіт можуть передаватися субпідряднику на умовах аутсорсингу. Якщо одиниця виконує тільки спеціалізовану частину будівельних робіт, її діяльність класифікують у розділі 43.

Включає класи:

41.20 Будівництво житлових і нежитлових будівель

Цей клас включає:

  • будівництво всіх типів житлових будівель:
  • одноквартирних будівель
  • багатоквартирних будівель, у т.ч. багатоповерхових
  • будівництво всіх типів нежитлових будівель:
  • будівель для промислового використання, наприклад, фабрик, заводів, майстерень, складальних цехів тощо
  • лікарень, шкіл, офісних будівель
  • готелів, магазинів, торговельних пасажів, ресторанів
  • будівель аеропортів
  • критих спортивних комплексів
  • гаражів, у т.ч. підземних
  • складів
  • будівель релігійного призначення
  • монтаж та установлення збірних конструкцій на будівельних майданчиках (не залежно від того, чи є ці конструкції власного виготовлення)

Цей клас також включає: реконструкцію, реставрацію та ремонт житлових будівель

42 Будівництво споруд

Цей розділ включає загальне будівництво інженерних споруд. Ця діяльність включає нове будівництво, ремонтні роботи, розширення та реконструкцію, зведення споруд зі збірних конструкцій на місці ведення робіт (не залежно від того, чи є ці конструкції власного виготовлення), а також будівництво тимчасових споруд.

Сюди відносять будівництво важких конструкцій, таких як автостради, вулиці, дороги, мости, тунелі, залізниці, аеродроми, порти та інші водні споруди, іригаційні системи, промислові споруди, трубопроводи та лінії електропередач, відкриті спортивні комплекси тощо. Ці роботи здійснюють як за власний рахунок, так і за винагороду або на основі контракту. Частина робіт, а іноді всі види робіт можуть передаватися субпідряднику на умовах аутсорсингу.

Включає групи:

42.1 Будівництво доріг і залізниць

42.11 Будівництво доріг і автострад

Цей клас включає:

  • будівництво автострад, вулиць, доріг, інших транспортних і пішохідних доріжок
  • укладання поверхонь вулиць, доріг, автострад, мостів або тунелів
  • асфальтування доріг
  • фарбування та маркування доріг
  • установлення аварійних загороджень, світлофорів та іншого подібного устаткування
  • будівництво злітно-посадкових смуг

42.12 Будівництво залізниць і метрополітену

Цей клас включає:

  • будівництво шляхів залізниць і метрополітенів

42.13 Будівництво мостів і тунелів

Цей клас включає:

  • будівництво мостів, у т.ч. надземних автомагістралей
  • будівництво тунелів

42.2 Будівництво комунікацій

Включає класи:

42.21 Будівництво трубопроводів

Цей клас включає будівництво систем розподільчих ліній для транспортування рідин, а також будівель і споруд, що є невід'ємною частиною цих систем.

Цей клас включає:

  • будівництво магістральних і міських трубопроводів
  • будівництво споруд водопровідних магістралей і водоводів
  • будівництво іригаційних систем (каналів)
  • будівництво водосховищ
  • будівництво каналізаційних систем, у т.ч. їх ремонт
  • будівництво водоочисних споруд
  • будівництво насосних станцій

Цей клас також включає:

  • буріння водяних свердловин і колодязів
  • роботи з проходження шахтних стволів (шурфів)

42.22 Будівництво споруд електропостачання та телекомунікацій

Цей клас включає будівництво систем розподільчих ліній для передавання електроенергії, ліній телекомунікації, а також будівель і споруд, що є невід'ємною частиною цих систем.

Цей клас включає:

  • будівництво інженерних споруд:
  • магістральних і міських ліній для передавання електроенергії, ліній телекомунікації
  • електростанцій

42.9 Будівництво інших споруд

Включає класи: 42.91 Будівництво водних споруд

42.99 Будівництво інших споруд, н.в.і.у.

43 Спеціалізовані будівельні роботи

Цей розділ включає спеціалізовані будівельні роботи (спеціалізованих професій), наприклад, будівництво частин будівель та інженерних споруд, або роботи з підготовки до будівництва. Зазвичай подібні види робіт засновані на одному аспекті, що поєднує різні споруди, які вимагають спеціальних навичок або устаткування для їх виконання а саме: укладання паль, будівельні роботи нульового циклу, монтаж внутрішніх комунікацій, бетонні роботи, укладання цегли, зведення риштовань, покрівельні роботи тощо. Також до цього розділу відносять зведення сталевих конструкцій за умови, що елементи цих конструкцій випускає інша організація. Спеціалізовані будівельні роботи в основному виконуються на основі субпідряду, а особливо при здійсненні ремонтних робіт виконуються безпосередньо для власника майна. Також сюди відносять роботи із завершення будівництва.

Цей розділ також включає установлення усіх видів комунікацій, завдяки яким будівля або споруда стає функціональною. Подібні роботи зазвичай виконуються на будівельних майданчиках, хоча деяка частина робіт може виконуватись у спеціалізованих майстернях. Сюди відносять слюсарні роботи, роботи з установлення систем опалювання і кондиціонування, антен, систем сигналізації та інші електромонтажні роботи, роботи з установлення систем пожежної сигналізації, ліфтів, ескалаторів тощо. Також до цього розділу відносять роботи з водо-, тепло- та звукоізоляції, обшивання листовим металом, установлення торговельних холодильних установок, установлення освітлення та сигнальних систем для автомобільних доріг і залізниць, аеропортів, портів тощо. А також сюди відносять ремонтні роботи до всіх типів вищевказаних робіт.

Роботи із завершення будівництва включають такі роботи, як скління, штукатурні, малярні роботи, покриття підлоги та стін плиткою або такими оздоблювальними матеріалами, як паркет, ковролін, шпалери тощо, а також циклювання підлоги, оздоблювальні теслярські роботи, роботи зі звукоізоляції, очищення зовнішньої території тощо. Також сюди відносять ремонтні роботи до всіх типів вищевказаних робіт.

Оренду будівельного устаткування з оператором класифікують за видами будівельних робіт.

43.1 Знесення та підготовчі роботи на будівельному майданчику 

43.11 Знесення

43.12 Підготовчі роботи на будівельному майданчику

43.13 Розвідувальне буріння

43.2 Електромонтажні, водопровідні та інші будівельно-монтажні роботи

Ця група включає монтажні роботи із забезпечення функціонування будівель, у т.ч. установлення електричних систем, слюсарні роботи для улаштування систем водо- та газопостачання, каналізації, систем опалення та кондиціонування повітря, ліфтів тощо.

Включає класи:

43.29 Інші будівельно-монтажні роботи

43.22 Монтаж водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування

43.21 Електромонтажні роботи

43.3 Роботи із завершення будівництва

Включає класи:

43.32 Установлення столярних виробів

43.33 Покриття підлоги й облицювання стін

43.39 Інші роботи із завершення будівництва

43.31 Штукатурні роботи

43.34 Малярні роботи

43.9 Інші спеціалізовані будівельні роботи

Включає класи:

43.99 Інші спеціалізовані будівельні роботи, н.в.і.у.

43.91 Покрівельні роботи

Надання оренди

Клас 68.20 - Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна

Цей клас включає:

  • надання в оренду та управління власним або орендованим нерухомим майном: багатоквартирними будівлями та житлом
  • нежитловими будівлями, у т.ч. виставковими залами, складськими приміщеннями, земельними ділянками
  • надання будівель, упоряджених або неупоряджених квартир чи апартаментів для довготермінового використання зазвичай на умовах щомісячної або річної оплати

Клас 68.20 також включає:

  • діяльність ринків розроблення будівельних проектів для власного використання
  • експлуатацію житлових мобільних комплексів
  • надання приміщень виключно для утримання тварин

Клас 68.20 КВЕД України не включає

експлуатацію готелів, багатокімнатних готелів, будинків відпочинку, мебльованих будинків, наметових містечок, кемпінгів та інших нежитлових або призначених для короткотермінового проживання комплексів

СТО, автомагазин

Рекомендуємо скористатися одразу кількома класифікаторами:

45.20 "Технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів". Клас охоплює можливість ремонту механічних та електричних систем автомобіля, догляд і відновлення частин кузова, можливість установлення деталей, які не є заводською частиною автомобіля, включно з переоснащенням газовою установкою;

45.32 "Роздрібна торгівля деталями для автотранспортних засобів". Клас дасть змогу вести паралельну діяльність із продажу деталей і засобів для автомобілів. Не включає можливість продажу палива;

33.12 "Ремонт і технічне обслуговування машин і устаткування промислового призначення". Допускає ремонт і встановлення деталей промислових, сільськогосподарських машин, важкої промислової техніки.

Залежно від специфіки роботи необхідно обрати один або одразу кілька КВЕДів. Не варто відкривати клас "про всяк випадок". Бо можуть виникнути запитання від податкової.

Кафе, ресторан, кав’ярня

56.10 Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування

Цей клас включає послуги з надання харчування споживачам, незалежно від того, чи подаються вони в спеціальних місцях громадського харчування або в ресторанах самообслуговування, їдять їх у приміщенні, чи забирають із собою або замовляють додому. Сюди відноситься приготування та подача їжі для негайного споживання з моторизованих автомобілів або немоторизованих вагончиків.

Цей клас включає діяльність:

  • ресторанів
  • кафе
  • ресторанів швидкого обслуговування
  • місць з наданням їжі для споживання за межами закладу
  • вагончиків з продажу морозива
  • пересувних вагончиків з продажу їжі
  • діяльність з приготування їжі в торговельних наметах

Цей клас включає також:

  • діяльність ресторанів та барів, пов'язану з доставкою їжі за умови залучення окремих об'єктів

Цей клас не включає:

  • роздрібну торгівлю продуктами харчування через торговельні автомати, див. 47.99
  • діяльність концесій з доставки продуктів харчування установам, див. 56.29

Кав’ярні 

ФОП має вести діяльність за КВЕД - кодами, внесеними до Державного реєстру. Весь їх список можна переглянути на сайті Укрстату.

Найкращим вибором КВЕД для кав'ярні буде код 56.30. До цього класу входить підготовка та надання напоїв негайного приготування у приміщеннях та включає діяльність кафе, закусочних, пивних, барів та інших закладів.

Якщо ФОП планує використовувати у своєму бізнесі такий вид діяльності, як випікання та продаж десертів, йому потрібно буде обрати код 56.10. З цим кодом можна працювати у таких закладах, як ресторан чи кафе, де покупці можуть поїсти на місці або забрати замовлення із собою.

Код 47. 81 підприємець реєструє, якщо він планує реалізовувати торгівлю готовими продуктами харчування.

Буває, що ФОП хоче використати у своєму бізнесі автомати для продажу кави. Для цього виду діяльності використовують код 47.99, який включає цей вид торгівлі.

Підготовка та надання напоїв негайного приготування: 56.30

Випікання та продаж десертів: код 56.10

Торгівля готовими продуктами харчування: код 47. 81

Автомати для продажу кави: код 47.99

Стоматологія

Під час реєстрації клініки вам потрібно буде обрати відповідний код виду економічної діяльності (КВЕД), залежно від виду стоматологічних послуг, які ви плануєте надавати. Особливу увагу на вибір КВЕД слід звернути, якщо ви маєте намір скористатися спрощеною системою оподаткування.

Як основний код виду економічної діяльності, ви можете обрати код 86.23 “Стоматологічна практика”, який дозволяє надавати широкий спектр стоматологічних послуг, включаючи зуболікарську практику, ендодонтику, педіатрію, патологію ротової порожнини, послуги ортодонта та проведення стоматологічних операцій. Якщо ви також плануєте виробництво штучних зубів та протезів, вам слід додатково вибрати код 32.50 “Виробництво медичних і стоматологічних інструментів і матеріалів”. У разі, якщо ви плануєте наймати гігієніста чи інший медичний персонал, вам також слід додатково вибрати код 86.90 “Інші види діяльності в сфері охорони здоров’я”.

Салони краси

Вибір кодів для салону краси залежить від послуг, які надає салон: лікувальний масаж, апаратна косметологія, мезотерапія, ін’єкції, епіляція, перманентний масаж. 

Наприклад: 

96.02 Надання послуг перукарні та салонами краси

96.04 Діяльність із забезпечення фізичного комфорту

86.22 Спеціалізована медична допомога

86.90 Інша діяльність у сфері охорони здоров’я

Якщо це барбершоп, перукарня або студія манікюру, використовуйте код 96.02

Для сауни, солярію, масажного салону - 96.04

Ріелтор

Агенти, що надають послуги у сферах купівлі-продажу, здачі нерухомості, дотримуються загальних норм та правил, серед яких і положення Цивільного кодексу. Згідно із законом вони позиціоновані як ФОП. Приватний агент з нерухомості – в першу чергу підприємець, і його робота регулюється свідоцтвом про реєстрацію підприємницької діяльності  за кодом 68.3. Така ж ситуація зазвичай з найманими працівниками в агентствах нерухомості. Відповідно, кожен приватний рієлтор та ріелторське агентство повинні мати свідоцтво про реєстрацію підприємницької діяльності. Це підтверджує, що вони надають послуги на ринку законно. Перевірити це можна, звернувшись до агента.

Реклама і маркетинг

Відкриваючи рекламне агентство, не варто обмежуватися тільки кодом 73.11, адже вам можуть знадобитись такі КВЕДи: 

  • операції з дослідження кон’юктури ринку - код 73.20
  • послуги SMM - тут підходить код 63.11
  • виробництво рекламних матеріалів - 53.19

ІТ галузь

Розробляючи ІТ продукти (ігри, додатки), які ви плануєте продавати онлайн, зверніть увагу на такі КВЕДи:

62.01 Комп’ютерне програмування

58.21 Видання комп’ютерних ігор

58.29 Видання іншого програмного забезпечення

63.11 Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов’язана з ними діяльність

18.20 Тиражування звуко- відеозаписів і програмного забезпечення

47.41 Роздрібна торгівля компютерами, периферійним устаткуванням і програмним забезпеченням у спеціалізованих магазинах

47.91 Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення, або через мережу Інтернет 

Кведи для медичних послуг

Якщо ви бажаєте відкрити свій медичний кабінет або центр, вам необхідно подати у центр надання адміністративних послуг документи: паспорт, індивідуальний податковий номер (ІПН) і заяву, в якій вказати КВЕД «Загальна медична практика» 86.21, «Спеціалізована медична практика» 86.22, «Стоматологічна практика» 86.23, «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я» 86.90

КВЕД для масажного салону

96.04 «Діяльність по забезпеченню фізичного комфорту». Підходить для масажних салонів, для зменшення маси тіла, схуднення. Не включає медичний масаж і терапевтичний вплив;

96.02 «Послуги перукарень та салонів краси». Включає надання послуг, які спрямовані по догляду за зовнішністю;

86.90 «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я». Допускає підприємницьку діяльність в сфері охорони здоров’я населення, яка не здійснюється в лікарнях.

Відповідно до КВЕД медичний (лікувальний) масаж належить до Класу 86.90. Інша діяльність у сфері охорони здоров'я. Для організації надання масажних послуг (не лікувального масажу) Вам потрібно обрати клас 96.04. Діяльність із забезпечення фізичного комфорту.

Цей клас включає: діяльність турецьких лазень, саун і парових бань, соляріїв, салонів для зменшення ваги тіла та схуднення, масажних салонів тощо.


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм