Скорочення працівників ФОП

2021-11-06 06:39
152
Ця стаття на мовах: UA / RU

Зміст

При скороченні найнятого співробітника, підприємець повинен знати та застосовувати низку певних правил. Якщо ФОП не виконає певного алгоритму дій зі скорочення, працівник може подати на нього до суду. Якщо суд визнає звільнення незаконним (якщо процедура підприємцем при скороченні не виконувалася), потрібно буде виплатити працівникові грошову компенсацію.

Якщо на підприємстві відбуваються будь-які зміни, наприклад, змінюється організація праці, підприємець може скоротити кількість працівників або штат.

Для звільнення підприємець може використати п.1 ст. 40 Кодексу законів про працю.

У постанові ЗСУ №9 говориться, що для скорочення працівника необхідні деякі зміни в роботі самого бізнесу. Це може бути зменшення обсягу виробництва чи зменшення кількості зайнятих з виробництва співробітників та інші причини.

ФОП не може скоротити працівника, якщо не буде певної причини для цього.

Скорочення чисельності працівників. Скорочення штату.

Скорочення зайнятих на виробництві співробітників та скорочення штату – це два різні поняття.

Якщо говорити про скорочення працівників, мають на увазі чисельність всіх працівників з виробництва та його скорочення (зменшення кількості).

А при скороченні штату йдеться не про співробітників, а про їхні посади у штатному розкладі. Посаду підприємець ліквідує, а працівника, який її обіймав, звільняє.

Буває, що ФОП при зміні роботи бізнесу використовує перепрофілювання (наприклад, заміна працівників однієї спеціальності, на іншу) — це також скорочення штату.

При зміні організації праці на виробництві підприємець також використовує процес скорочення.

Якщо ФОП має намір закрити свій бізнес, у цьому випадку співробітників звільняють зі скорочення. Це прописано у листі Міністерства праці № 114/06/187-11 п.1 ст. 40 КЗпП.

Кого ФОП не має права скоротити

Існує певна категорія співробітників, яку в жодному разі не можна скорочувати. Якщо підприємець хоче закрити провадження, таких працівників можна буде звільнити, якщо надати їм інше місце роботи.

До них відносяться:

  1. Вагітні та жінки, які мають дітей віком до трьох років. У деяких випадках, якщо є діти до шести років (можна подивитися в ч. 6 ст. 179 КЗпП).
  2. Жінки, які виховують дітей до чотирнадцяти років, поодинці. А також виховують дітей-інвалідів. Це прописано у ч.3 ст. 184 кЗпП.
  3. Співробітники, які виховують дітей без матері та якщо вона перебуває на тривалому лікуванні. Опікуни та опікуни дітей. Можна подивитися у ст. 186 КзпПр .
  4. Працівники, яким не виповнилося вісімнадцять років. Прописано у ст.198 КзпПр .

Звільнити співробітника не можна і з таких причин:

  1. Якщо працівник перебуває на лікарняному. Навіть якщо лікарняний лист був виданий у день звільнення.
  2. Коли людина перебуває у відпустці. Це може бути і щорічна відпустка, і будь-яка інша. Про це йдеться у ст . 40 КЗпП .
  3. Під час проведення навчальних військових зборів. Прописано у ч. 11 ст. 29 ЗУ №2232 .

Кого із співробітників звільнити, а кого залишити при скороченні

У підприємця обов'язково постає питання про те, кого з працівників скоротити насамперед, він повинен знати, що співробітник із вищою кваліфікацією має переваги перед іншими. Враховують також низку таких факторів, як освіта, норми виробітку, чи є якісь порушення та інше.

Якщо у працівників існують рівні умови кваліфікації та продуктивності праці, ФОП повинен керуватися статтею 42 Кодексу Законів про працю., де є перелік працівників, яким віддають перевагу.

Краще за скорочення покладатися на чинні закони, інакше співробітник може звернутися до суду. Не можна забувати і про те, що переваги можуть бути і в інших співробітників, якщо про це йдеться у трудовому договорі.

Дотримання процедури скорочення

ФОП повинен при скороченні працівників дотримуватися процедури, яка прописана в Кодексі Законів про працю. Інакше працівник може подати до суду та оскаржити звільнення.

Підприємець, насамперед, має ухвалити рішення про те, кого він скорочуватиме, працівників чи штат. Воно має бути прийняте виходячи з певних чинників.

Далі складається документ, де вказується причина звільнень, кількість працівників, які підлягають звільненню, коли та які категорії. Документ потрібно підготувати та віддати представнику трудового колективу (за три місяці до звільнень).

Потім ФОП видає наказ, де прописуються все, що змінюється організації виробництва. Підприємець також створює комісію. Вона ухвалює рішення щодо скорочення співробітників.

У наказі роботодавець вказує людей, які відповідають за процедуру скорочення співробітників, перераховує посади працівників, які під скорочення, говорить про причину звільнення.

Якщо на виробництві працює невелика кількість осіб і у підприємця немає співробітника по кадрах, він може сам провести необхідні процедури звільнення. Або ж уповноважити бухгалтера. В іншому випадку цим займається працівник відділу кадрів.

При скороченні підприємець повинен кожного співробітника, який потрапляє під скорочення, повідомити заздалегідь. Повідомлення пишеться у довільній формі та подається на ознайомлення та підпис.

Буває, що людина перебуває на лікуванні чи тарифній відпустці, тоді її повідомляють при виході на роботу. Потрібно пам'ятати, що повідомлення про скорочення працівник повинен отримати за два місяці до цього. Це прописано у ч. 1 ст. 49 КЗпП. Коли працівник ставить свій розпис та дату на повідомленні, йде відлік двох місяців. Можна подивитися у ст. 253 ЦКУ.

Для підприємця важливо дотримуватись термінів попередження. Порушення не буде причиною для відновлення на роботі (якщо працівник подасть заяву до суду), але може стати причиною зміни дати звільнення працівника. Це прописано в абз. 6 п. 19 постанови ЗСУ № 9. Отже, роботодавцю доведеться доплатити працівникові за ті дні, коли його вже звільнили.

Буває, що працівник не хоче підписувати повідомлення про звільнення. Це не означає, що звільнити його буде неможливо. Підприємець повинен скласти акт відмови та його мають підписати три особи.

ФОП може запропонувати працівникові звільнення за згодою сторін (ст. 36 КЗпП). Отже, співробітник не зобов'язаний відпрацьовувати два місяці. Це прописано у листі Міністерства праці № 13-1272 .

Роботодавець повинен разом із попередженням про звільнення запропонувати працівникові іншу роботу на цьому ж підприємстві. У ч. 2 ст. 40 КЗпП говориться, що звільнення можливе, якщо працівника неможливо перевести на інше місце або на іншу посаду.

Співробітник може або погодитись або відмовитися. Обов'язково підтверджується письмово.

Повідомлення у службу зайнятості

ФОП повинен повідомити біржу праці про майбутнє звільнення з його підприємстві протягом двох місяців доти. Використовують звіт за формою № 4-ПОН (ч. 3 ст. 49 КЗпП та абз. 3 п. 4 ч. 3 ст. 50 ЗУ № 5067).

Якщо така звітність не буде складена, підприємцю загрожують штрафні санкції у чотириразовому розмірі мінімалки. Це прописано у ч. 6 ст. 53 ЗУ №5067.

Дотримання процедури у призначену дату

У день звільнення підприємець також повинен діяти за певною схемою.

Підприємець пише наказ про звільнення. Далі дає підпис працівникові і видає йому копія наказу безпосередньо в руки. Це прописано у ч. 2 ст. 47 КзпПр. Про отримання копії документа співробітник повинен розписатися із зазначенням дати.

Звільнити людину раніше пройдених двох місяців після повідомлення про звільнення не можна. Тільки за його згодою.

У день, коли працівника звільняють, підприємець виплачує йому заробітну плату та інші компенсаційні кошти. Це прописано у ст. 116 КзпПр.

Буває, що працівник не приходить у день призначеного звільнення. Отже, виплати виплачують наступного дня або перераховують на картку в день, коли працівника звільняють.

Є таке правило, підкріплене законодавчо, що перед грошовою виплатою працівникові письмово повідомляють, яку суму він має отримати. Часто ця дія не виконується. Але ми радимо при звільненні вчинити саме так.

Гроші при звільненні обов'язково мають бути виплачені співробітнику, інакше він вимагатиме їх виплати через суд.

Коли ФОП закриває свій бізнес, він може виписати звільненому співробітнику довідку про доходи для того, щоб він зміг стати на облік на біржу праці.

Яка вихідна допомога

Розмір вихідної допомоги становить не менше середньомісячної заробітної плати. Це прописано у ст. 44 КзпПр. Також ця сума оподатковуватиметься на дохід фізичних осіб і показується підприємцем у розрахунку № 1 ДФ з ознакою доходу “127”.

Якщо ви скоротили чорнобильця першої чи другої категорії, додатково сплачується сума у розмірі триразової середньомісячної заробітної плати. Потім цю суму підприємцю компенсують із бюджетних коштів. Це прописано у п. 7 ч. 1 ст. 20, п.1 ч.1 ст. 21 ЗУ №796-Х11.

Якщо вихідну допомогу не буде виплачено, підприємець заплатить штраф у розмірі десяти мінімалок, це прописано у ст. 265 КЗпП. Також ФОП загрожує адміністративна відповідальність. А це від п'ятсот десяти до тисяч сімсот гривень. Це прописано у ч. 1 ст. 41 КпАП.


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм