Як оформити на роботу до ФОП підлітка

2021-11-24 06:52
391
Ця стаття на мовах: UA / RU

Зміст

Неповнолітніми вважаються підлітки від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. У цій статті ми розповімо про те, як прийняти на роботу таких людей, як їх оформляти і звільняти, як організовувати робочий процес та інші нюанси. Підприємцю слід врахувати, якщо він хоче працевлаштувати неповнолітнього співробітника, потрібно дотримуватись певних правил, щоб не платити штрафи і не потрапити під інші санкції.

З якого віку приймають на роботу

Якщо підлітку вже виповнилося шістнадцять років, ФОП може прийняти його працювати.

Якщо підлітку п'ятнадцять, його теж можна оформити, але для цього потрібно отримати письмову згоду від одного з батьків або опікунів.

Захочете взяти на роботу чотирнадцятирічного підлітка, необхідно, як і для п'ятнадцятирічного, згоду одного з батьків (опікунів). Слід знати, що підліток має бути учнем будь-якого навчального закладу, а роботу для них надають лише легку, яка не завдає шкоди здоров'ю і яка не заважатиме навчанню.

Які потрібні документи

Для того щоб неповнолітній співробітник міг у вас працювати, підприємець укладає з ним трудовий договір.

Для укладення договору дитина, якій не виповнилося вісімнадцять років, зобов'язана надати відповідні документи. До них відносяться:

  1. Паспорт (видається із чотирнадцяти років).
  2. Реєстраційний номер облікової картки платника податків (можна одержати з чотирнадцяти років).
  3. Згода одного з батьків письмово. Копія паспорта батька (якщо дитині чотирнадцять чи п'ятнадцять років).
  4. Пройдений медичний огляд. Можна переглянути в додатку 8 до Порядку №246.
  5. Трудова книжка (якщо є) чи оформляється вперше.

Підприємець повинен знати, що перед тим як підписати трудовий договір з неповнолітні, йому потрібно направити працівника до медичного закладу для проходження комісії, це прописано у додатку 3 до порядку № 246. слід не забувати, що медичний огляд проводитися щороку всіма співробітниками, які не досягли двадцять один рік. Можна подивитися у ст.191 Кодексу Законів про працю.

Після цього роботодавець видає наказ про прийом підлітка на роботу. Після підписання трудового договору ФОП повідомляє податкову службу про прийом на роботу нового співробітника.

Чи є випробувальний термін для підлітка

При прийомі працювати неповнолітнього працівника, підприємець ні встановлювати йому ніякого випробувального срока. Це прописано в ст. 26 КзпПр . Підприємець сам вирішує, на який термін оформити такого працівника. Якщо вирішили оформити терміновий трудовий договір, обов'язково уточніть у наказі про прийом на роботу, на який термін він підписаний.

Як розпочати виробничий процес

Перед тим як підліток приступить до виконання своїх доручень, ФОП повинен розповісти працівникові про всі його права та обов'язки. Далі підприємець знайомить його з трудовим розпорядком.

Далі проводиться інструктаж щодо дотримання техніки безпеки на виробництві, про його проходження співробітник ставить у документах свій підпис. Це необхідно для того, щоб уникнути штрафів під час перевірки відповідних органів.

ФОП має вести облік за датами народження своїх працівників. Це прописано у ст. 189 Кодексу законів про працю. Робиться це для того, щоб не наплутати із пільгами, які діють для підлітків до вісімнадцяти років.

Такий облік підприємець може робити у будь-якому вигляді. Можна подивитися у Листі Міністерства соціальної політики №697/021/106/-13.

ФОП не повинен забувати, що йому необхідно вести облік призовників. Це прописано у ст.34 Закону України №2232.

Кількість робочих годин для неповнолітніх

У статті 51 КЗпП йдеться про кількість робочих годин на тиждень для осіб, які не досягли вісімнадцяти років.

Підлітки від 16 до 18 років мають працювати 36 годин на тиждень.

Працівники віком від 15 до 16 років працюють 24 години на тиждень.

Якщо підприємець прийняв на роботу учня, який працює у нього у вільний час (під час навчання), то час роботи за тиждень не повинен перевищувати 18 годин для осіб віком від 16 до 18 років та 12 годин для підлітків від 15 до 16 років.

Якщо для інших працівників робочий час перед святами та вихідними днями скорочується на одну годину, то на неповнолітніх це не поширюється. Тому що у них робочий час скорочено. Це прописано у ст. 53 КзпПр.

Яка робота заборонена 

Часто, під час літнього сезону, учні шкіл та інших навчальних закладів оформлюються працювати у сферу торгівлі чи послуг населенню. Для цієї роботи їм, як і дорослим працівникам, необхідно зробити санітарну книжку.

Якщо подивитися наказ Міністерства охорони здоров'я № 46 , там будуть зазначені види робіт, які заборонені особам, які не досягли вісімнадцяти років.

У наказі Міністерства охорони здоров'я №59 підприємець може подивитися, як можна використовувати працю підлітків, якщо він хоче надати роботу з підняттям різних вантажів (з огляду на вік неповнолітнього).

Роботодавець не може запропонувати роботу підліткам у таких випадках:

  1. Якщо у виробничому процесі потрібно піднімати та переносити товар (як працює вантажник).
  2. Коли підлітку не виповнилося п'ятнадцять років і він має постійно піднімати та переносити важкі предмети.
  3. Якщо медичний заклад видав довідку про заборону на підйом важких предметів.
  4. Якщо перенесення ваг займає більше третини робочого часу.

Підліткам заборонено працювати у таких випадках:

  1. Вночі (з 22 до 6 години). Це прописано у ст. 54 КзпПр.
  2. У вихідні дні. Можна подивитися у ст. 192 КЗпП.
  3. Понаднормово (більше належного робочого часу).

Підприємець повинен знати, що підлітків до вісімнадцяти років він не має права відправити у відрядження або перевести на іншу роботу без їхньої згоди. Це можна почитати у ст. 33 КзпПр.

Чи можна торгувати алкоголем та цигарками

Неповнолітнім, категорично заборонено торгувати спиртними напоями та тютюновими виробами. Заборона на продаж алкоголю неповнолітнім прописана у п.11 Правил №854 А на заборону продажу цигарок у п. 11 Правил № 218.

Матеріальна відповідальність неповнолітніх

ФОП не може укладати з підлітками договір про повну матеріальну відповідальність. Про це йдеться у ч. 1 ст. 135 Кодексу Законів про працю.

Якщо почитати ст.132 КзпПр , можна дізнатися, що притягати до матеріальної відповідальності співробітників, які досягли повноліття можна, але з загальних підставах. Якщо підприємству було завдано певних збитків, підліток нестиме відповідальність. Слід врахувати, що не більше, ніж на суму середнього заробітку на місяць.

Заробітна плата підлітків

Зазвичай неповнолітні не вимагають високу заробітну плату. Адже вони лише розпочинають свою трудову діяльність і щоб здобути досвід, вони готові працювати за мінімальну зарплату. ФОП вигідно брати підлітків, але платити менше за мінімальну заробітну плату вони не повинні.

Для підлітків використовують скорочений робочий день, але це не позначається на їхній заробітній платі. Вона така сама, як і у дорослого.

Якщо неповнолітній ходить працювати у години, вільні від навчання, вона оплачується з урахуванням відпрацьованих годин, пропорційно витраченому часу.

ФОП повинен утримувати із заробітної плати неповнолітнього податку з доходу фізичних осіб та військовий збір, як і з інших працівників.

Якщо роботодавець взяв працювати учня чи студента, йому має застосовуватися податкова соціальна пільга у вигляді сто п'ятдесят відсотків. Можна подивитися у пп. "г" пп 169.1.3 ПКУ. Але це правило діє, якщо співробітник не отримує стипендії за місцем навчання. Це прописано у пп. 169.2.3 ПКУ. Для цього він пише заяву та приносить довідку про неотримання стипендії.

Коли відпускати у відпустку

У ч. 2 ст. 75 КЗпП та ч. 8 ст.6 ЗУ “Про відпустки” сказано, що відпустка для підлітків триває тридцять один календарний день (кожен рік).

Щоб піти у відпустку, неповнолітній не повинен відпрацьовувати 6 місяців як дорослі. Ст. 195 КЗпП говорить про те, що він може написати заяву коли захоче. Тому підприємець повинен враховувати це при складанні графіка відпусток.

ФОП в обов'язковому порядку має надати підлітку щорічну відпустку. Це йдеться у ст. 11 ЗУ "Про відпустки".

Звільнення підлітка з місця роботи

Існують різні причини звільнення неповнолітніх:

  • Співробітник звільняється за власним бажанням. Звільнення відбувається у тому порядку,як і з іншими працівниками.
  • Звільнення за погано виконану роботу чи інші порушення (за ініціативою роботодавця). Для цього ФОП потрібно звернутися до комісії у справах неповнолітніх, надавши відповідні акти та отримати від них згоду.
  • У разі, коли підприємець закриває свою діяльність. Можливо лише тоді, коли працедавець працевлаштує підлітка іншу роботу.
  • Коли звільнення вимагають батьки (чи опікуни), коли робота загрожує здоров'ю чи порушує його інтереси. Це прописано у ст. 199 КЗпП.

ФОП має пам'ятати, що якщо він незаконно звільнить неповнолітнього співробітника, йому загрожує штраф за п. 2 ст. 172 Кримінального кодексу. Крім того, його можуть відправити на виправні роботи (до двох років) або заарештувати на півроку.


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм