Як правильно звільнити співробітника магазину: поради для ФОП

2021-04-05 11:34
177
Ця стаття на мовах: UA / RU

Зміст

Правильно та безпроблемно провести звільнення працівника — не менш важлива частина трудових відносин, ніж їхнє початкове оформлення. У більшості ситуацій роботодавцю потрібно отримати заяву, видати наказ та вчасно видати людині зароблені до цього кошти. Про подробиці звільнення за власним бажанням, за згодою сторін та з ініціативи роботодавця ми розповімо у цій статті нашого блогу.

Звільнення працівника ФОП

Хоч би якою була ситуація, роботодавцю завжди буде простіше, якщо вдасться домовитися про звільнення за власним бажанням або за згодою сторін. Конфліктні моменти регулярно призводять до того, що співробітник звертається до Держпраці (Державної служби з питань праці). А це провокує виникнення нікому непотрібних перевірок із боку чиновників.

Тому важливо розібратися у всіх нюансах різних типів звільнення.

Звільнення за власним бажанням

У цій ситуації немає жодних складнощів:

  1. Насамперед працівник повинен написати на ім'я роботодавця заяву про звільнення.
  2. Зробити це потрібно за два тижні до фактичної дати виходу з трудових відносин (обов'язок двотижневого відпрацювання закріплено в законодавстві ).
  3. Працівник чітко вказує причину догляду та обов'язково проставляє дату та підпис на документі.

Роботодавець зі свого боку видає наказ про звільнення. У ньому він має продублювати причину, вказану працівником. Також у ньому має бути точна дата звільнення — день, який буде останнім робітником після закінчення двотижневого відпрацювання. Детальніше про це можна почитати тут .

Указ роботодавця матиме юридичну силу лише у разі, якщо:

  • працівник прочитає його;
  • у результаті підпише його та вкаже дату дня ознайомлення.

На цьому все. Але є деякі нюанси, які закріплені Кодексом законів про працю України :

  1. Якщо працівник не з'явився на двотижневе відпрацювання, роботодавець отримує право звільнити його за прогул без поважних причин. З іншого боку, якщо цього не сталося, просто так звільняти людину раніше за ці 14 днів заборонено.
  2. Якщо протягом цих двох тижнів працівник хворів і має документальні докази цього факту, то все одно доведеться звільнити його в зазначену раніше дату. Відмовляти у цьому заборонено.
  3. Якщо працівник продовжує виконувати свої трудові обов'язки та приходить на роботу після двох тижнів (передумав розривати трудові відносини), звільняти його не можна.
  4. Також працівник має повне право відкликати свою заяву в будь-який день протягом двотижневого терміну.
  5. Можна домовитися про відміну доопрацювання, з таких причин: працівник переїжджає в іншу країну, виникла вагітність або необхідність доглядати дитину до 14 років / інвалідом, йде через необхідність догляду за хворим членом сім'ї або інвалідом, виходить на пенсію, прийнятий за конкурсом іншу компанію.

Звільнення за згодою сторін

Домовленість про звільнення — найоптимальніший і найбезпроблемніший варіант для обох сторін. У разі звільнення за згодою сторін необхідність 2-тижневого відпрацювання відсутня. Якщо досягнуто згоди сторін, звільнення можна оформити навіть у момент, коли людина перебуває у відпустці або хворіє.

Ще одним зручним моментом є відсутність необхідності вказувати причину догляду. Все, що потрібно, це просто заява з датою та проханням розірвати трудові відносини за пунктом 1 статті 36 Кодексу законів про працю України.

Підтверджуючими документами у такій ситуації будуть:

  1. Заява з боку працівника.
  2. Наказ роботодавця за підписом працівника про ознайомлення з ним.

Нюансами в даній ситуації будуть такі:

  • відкликати заяву цього вже не можна (на відміну заяви за власним бажанням);
  • працівник може передумати йти, але роботодавець має право відмовити йому в цьому, або погодитися.

Що якщо закінчився термін трудового договору?

Бувають ситуації, коли сторони заздалегідь прописують у договорі дату, до якої він діятиме. У такому разі звільнення буде здійснено напівавтоматично — на підставі статті 39 Кодексу законів про працю роботодавець просто видає наказ і жодних заяв від працівника не вимагається.

Якщо працівник відмовляється звільнятися і заперечує, варто просто згадати, що свою згоду на це він дав у момент, коли підписав первинний договір, укладений у момент прийняття на роботу.

Але бувають ситуації, коли продовження співробітництва не викликає суперечок у жодної із сторін. Якщо це так, підписаний раніше договір з термінами автоматично переходить у статус безстрокового. Звільнення після цього моменту може бути ініційоване будь-яким способом, крім описаного у статті 39 КЗпП.

Якщо ж співробітник хоче звільнитися раніше терміну, зазначеного у договорі, то має ініціювати процедуру звільнення за власним бажанням.

Звільнення з ініціативи роботодавця

У роботодавця завжди є можливість звільнити співробітника, якщо він погано виконує свої обов'язки, регулярно спізнюється, прогулює чи хамить, але сам йти не збирається. Зробити це дозволяє стаття 40 Кодексу законів про працю України.

Жодних проблем для роботодавця не виникне, якщо він заздалегідь визначив та закріпив документально обов'язки працівників, їх розпорядок, правила поведінки та інше. Додатково необхідно мати докази фактів порушень. Догани “на словах” не підійдуть, т.к. існуватиме ймовірність звернення працівника до суду.

На додаток до зазначеного вище, ініціювати звільнення можна, якщо:

  1. Співробітник відповідає кваліфікації зазначеної посади.
  2. Стан здоров'я працівника не дозволяє виконувати обов'язки.
  3. Співробітник хворіє понад 4 місяці поспіль.
  4. Співробітник з'явився на робочому місці у нетверезому стані.
  5. Працівник викрав майно роботодавця.
  6. Якщо з декрету повернулася людина, яку заміняв працівник.
  7. Деякі інші причини з КЗпП .

Докази щодо звільнення — тягар роботодавця. Тому потрібно заздалегідь зібрати всі необхідні та чіткі факти, перш ніж ініціювати процедуру розірвання трудових взаємин.


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм