Що таке фріланс і чим він може бути корисний для підприємців?

2023-10-12 12:54
123
Ця стаття на мовах: UA / RU

Стаття у розділах:

Трудові взаємовідносини Бізнес і фінанси

Зміст

Фрілансер — це найманий фахівець, який береться за проєктну роботу у різних замовників. Фрілансер сам забезпечує себе, створює робоче місце, відповідає за ризики і отримує дохід. Зазвичай, фрілансери співпрацюють одночасно з кількома замовниками або компаніями. Один із найголовніших бонусів цього формату — це економія грошей на дорогу до роботи та купа вільного часу для особистих справ. 

За спеціальністю фрілансер може бути бухгалтером, перекладачем, психологом, програмістом, копірайтером, фотографом, дизайнером, тощо. Немає будь-яких кордонів, фрілансером може стати будь-хто, у кого є комп'ютер і вихід в інтернет. 

Фріланс корисний підприємцям, тому що:

  1. Нескладно знайти потрібного спеціаліста.
  2. Не потрібний офіс та оргтехніка.
  3. Не потрібно оформляти людину, платити постійну зарплату та податки.
  4. Не потрібно оплачувати відпуску або лікарняні.
  5. Робота оплачується після виконання завдання.

Співпраця з фрілансерами також може створювати виклики для підприємців. Ось декілька з них:

  • складно зібрати ефективну команду та налаштувати роботу в компанії;
  • можуть виникати непорозуміння через відсутність корпоративних стандартів;
  • фрілансер не об’єднаний ідеєю із компанією, тож ставиться до своїх зобов’язань набагато простіше;
  • якщо результат не задовольняє замовника, можуть виникнути проблеми із працівником: робота виповнена і її потрібно сплатити у будь-якому випадку.

Функції фрілансера та його роль у компанії

Фрілансери виконують широкий спектр завдань, схожих на ті, що зазвичай виконують офісні працівники. Звернення до фрілансера актуально, коли важко впоратися з роботою в обумовлених термінах або в компанії відсутній профільний фахівець і немає можливості найняти людину на повну ставку, а його допомога вкрай необхідна вже «зараз»

Що потрібно для того, щоб співпраця в форматі вільного найму була зручною для обох сторін?

  1. Створіть корректне ТЗ: чим більше деталей включено до завдання, тим менше ризику непорозумінь з фрілансером.
  2. Сформулюйте точніше вимоги до фрілансера і обов’язково проведіть із кандидатом персональне інтерв’ю. Радимо також звернути увагу на те, що немає універсальних експертів, кожен займає свій напрямок та сферу діяльності, в якій розуміється на професійному рівні. Це допоможе Вам обрати саме того працівника, який якісно виповнить Ваше завдання.
  3. Ведіть листування в соціальних мережах або електронною поштою, фіксуйте основні моменти: термін виконання, вартість проєкту, внесену передоплату.
  4. Узгодьте передоплату та умови оплати заздалегідь. Забезпечення як фрілансера, так і роботодавця передплатою допоможе уникнути непорозумінь та встановити довіру між сторонами. Зазвичай за невеликі проєкти вона становить 30–40 відсотків загальної суми, за велике замовлення досить 10% авансу. Так ви мотивуєте виконавця і не ризикуєте великою сумою.
  5. створіть поетапний процес співпраці. Розробіть чіткий план виконання завдання. Комунікуйте з фрілансером на кожному етапі, щоб підтримувати контроль над процесом та уникати можливих затримок.

Методи оплати послуг фрілансера

Кожна організація вільна визначати власний спосіб оплати співробітникам такого формату. Один з найпоширеніших і надійних варіантів — це переказ грошей на банківську картку виконавця. Для зменшення ризику шахрайства та збудування довіри між вами та фрілансерами рекомендується оформляти всі угоди через спеціалізовані сертифіковані онлайн-платформи або переказувати не повну суму, а заздалегідь обумовлений аванс.

Співпраця з фрілансером — це дуже вигідний захід для підприємств, що дозволяє отримати якісну послугу за прийнятною ціною. Доклавши трохи зусиль, ви обов'язково знайдете хорошого виконавця, якщо почнете пошук із надійних платформ і дотримаєтесь вищенаписаних порад. 

Успішного Вам досвіду роботи із фрілансерами! 


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм