Лікарняні під час війни: детальний гайд по нарахуванням та виплатам

2024-01-03 07:12
121
Ця стаття на мовах: UA / RU

Зміст

Не дивлячись на правовий режим воєнного стану, який вже довгий час є активним в Україні, люди продовжують працювати, але іноді хворіють чи стикаються з необхідністю виходу в декретну відпустку та ін. В той же час, держава старається виконувати свої обов’язки у сфері соціального захисту, які пов’язані зазначеними вище випадками. У цій статті ми збираємося розглянути ситуацію з виходом на лікарняний і те, які особливості притаманні його оплаті під час воєнного стану.

Оформлення та виплата відповідно до листка тимчасової непрацездатності

Актуальний алгоритм дій для працівника, який бажає оформити лікарняний у 2024 році, є таким:

  1. У випадку захворювання, застрахований працівник (той, за якого попередньо і безперервно роботодавцем сплачувався ЄСВ) звертається до лікаря.
  2. Медичний працівник оформлює лікарняний висновок про тимчасову непрацездатність.
  3. Відомості у вигляді висновку лікаря, направляються в єдину електронну систему охорони здоров’я України.
  4. Далі інформація йде до електронного реєстру листків непрацездатності, де одразу ж формується електронна версія лікарняного для конкретного працівника.
  5. Після цього у роботодавця з’являється можливість перейти на портал електронних послуг Пенсійного фонду України, де висновок з’явиться у особистому кабінеті страхувальника.
  6. На його основі на підприємстві відбувається виконання розрахунку суми виплати.
  7. Отримані дані оформлюються у вигляді заяви-розрахунку для оплати лікарняного до ПФУ (додаткові відомості щодо форми і процедуру подання такої заяви без проблем можна знайти у електронному кабінеті, але важливо розуміти, що редагування вже відправленого документа неможлива).
  8. Після цього рішення за Пенсійним фондом України, який приймає його в 3-денний період, після чого, у випадку позитивного рішення, здійснює переказ коштів на спеціальний рахунок, закріплений за роботодавцем.

Цікава інформація: на сьогодні в інтернеті ще можна знайти посилання на те, що описана вище процедура може займати до 10 діб. Але це вже неактуально. Остання реформа скоротила час процедури і тепер не доведеться чекати довше, ніж 72 години.

Не менш важливі дані: у випадку проблем, пов’язаних з бойовими діями (коли роботодавець не може виконати свою частину роботи, пов’язану з оформленням і відправкою заяви), працівник може отримати виплати самостійно, звернувшись до одного з регіональних відділів Пенсійного фонду України.

Як оформити лікарняні виплати в окремих регіонах під час війни

Працівник, який не може звернутися до місцевого відділення ПФУ через військові дії, має право на такі дії:

  1. Звернутися до будь-якого сервісного центру ПФУ за місцем перебування або до установи Пенсійного фонду, де він зареєстрований як внутрішньо переміщена особа (ВПО).
  2. Отримати виплату по тимчасовій непрацездатності на свою особисту банківську картку.
  3. Створити лікарняний у будь-якого лікаря первинної ланки, до якого він звернувся по допомогу в регіоні, доступному для ВПО.

Роботодавець також може зробити такі кроки:

  1. Подати заяву-розрахунок у паперовому вигляді, якщо він не може технічно створити електронний лікарняний.
  2. Передати заяву-розрахунок до будь-якого відділення ПФУ в будь-якому регіоні або місті Києві.

Особливу увагу слід звернути на листки непрацездатності, які видані на території, де державна влада не функціонує. Такі листки не дають права на допомогу, тому що:

  1. Перелік таких населених пунктів визначається постановою Кабінету Міністрів і час від часу оновлюється.
  2. Немає належного контролю за правильністю видачі медичної документації.

ЗАУВАЖТЕ: головний фактор, який впливає на термін отримання допомоги за лікарняний, це час отримання ПФУ заяви-розрахунку від роботодавця, а не час створення листка. Тому важливо якомога швидше повідомити роботодавця про створення листка.

Щоб перевірити створення лікарняного, працівник повинен:

  1. Увійти в свій персональний електронний кабінет застрахованої особи на сайті ПФУ.
  2. Авторизуватися в системі за допомогою КЕП або BankId.
  3. Переглянути дані про свій лікарняний.
  4. Включити налаштування “дистанційне інформування”, якщо він хоче отримувати смс-повідомлення про номер і термін дії е-листка непрацездатності.

Роботодавець також може бачити електронний лікарняний свого співробітника в кабінеті страхувальника з дня його відкриття.

Лікарняний для закордонного працівника

Працівник, який хворіє під час відрядження за кордоном, має право на такі дії:

  1. Звернутися до місцевого лікаря і отримати медичний документ, який засвідчує непрацездатність.
  2. Надіслати документ в Україну за допомогою електронної пошти або месенджера.

Цей документ є підставою для таких кроків:

  1. Створити медичний висновок для формування електронного лікарняного.
  2. Розрахувати розмір оплати і запустити стандартну процедуру отримання допомоги.

Хто тепер приймає рішення замість комісії з соціального страхування

У 2022 році на підприємствах діяли обов’язкові комісії (уповноважений, якщо працювало менше як 15 працівників) із соцстраху. Вимога стосувалася як державних, так і приватних чи інших підприємств, ФОП. Комісія приймала або відхиляла рішення про допомогу за кожним з листів непрацездатності. З 1.01.2023 діяльність таких комісій припинено.

Тепер рішення приймає роботодавець або уповноважена ним особа. Таку особу призначають розпорядчим документом керівника установи. Відповідно кожне рішення уповноваженої особи або керівника про допомогу оформляється розпорядчий документ:

  1. Наказ.
  2. Постанова.
  3. Розпорядження.
  4. Рішення. 

Відомості про надходження грошових коштів роботодавцю доступні у телеграм-каналі Фонду. Необхідно зачекати кілька днів, щоб вони поступили на рахунок працедавців по регіонах.

Нові правила розрахунку середньої заробітної плати

Уряд постановою КМУ від 02.12.2022 р. №1350 змінив обчислення середнього доходу громадян для надання матеріального забезпечення по листках непрацездатності. По-перше, Мінсоцполітики втратило право роз’яснювати застосування норм Порядку № 1266. Також були внесені зміни щодо механізму розрахунку.

Тепер середньоденна зарплата обчислюється діленням нарахованого за 12 кал. міс. доходу з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів роботи за ці місяці, крім днів, які не були відпрацьовані з поважних причин. 

До причин відноситься:

  • тимчасова непрацездатність,
  • відпустка по вагітності, для догляду за дитиною до трьох років або шести років (за медичним висновком),
  • відпустки без збереження заробітної плати,
  • тимчасове припинення дії трудового договору, пов’язане з військовими діями.

Постановою уточнено оплата непрацездатних зайнятих за сумісництвом. Так фінансове забезпечення перших п’яти днів лікарняного коштом роботодавця здійснюються тільки за наявності виданого в установленому порядку листка непрацездатності. Якщо він наявний у вигляді паперового документа, оплату призначають на підставі його копії, засвідченої підписом керівника і печаткою з основного місця роботи.

Ще одна новація стосується оплати листків непрацездатності гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті. Лікарняні виплати їм не повинні перевищувати розмір заробітної плати, з якого фактично сплачено страхові внески.

 


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм