Кешбек за покупку українських товарів: влада анонсувала масштабну програму підтримки бізнесу та споживачів

2024-03-25 19:28
44
Ця стаття на мовах: UA / RU

www.instagram.com


Стаття у розділах:

Новини бізнесу

Зміст

Влада анонсувала запуск масштабної програми підтримки українського бізнесу та споживачів під назвою «Купуй українське». Вона буде функціонувати в рамках широкої платформи «Зроблено в Україні» та дозволятиме отримувати автоматичний кешбек реальними грошима за покупку товарів, офіційно виготовлених у нашій державі. У цій статті ми спробуємо розібратися з тим, що це таке, як буде працювати і кому принесе реальну користь.

У чому полягає основна ідея?

На сьогодні маємо цікаву ідею, яка не є на 100% новою. Експерти називають її ремейком ініціатив, які декілька разів реалізовувалися, починаючи з дев’яностих років. Але, якщо тоді вони більше стосувалися підтримки важкої промисловості та стимулювання придбання дорогих українських товарів, то нинішня програма орієнтована на простішу продукцію.

Головні нововведення:

  • кешбек буде повністю державним;
  • отримувати кешбек будуть не бізнеси, а споживачі (хоча представникам бізнесу це також буде вигідно);
  • отримання кешбеку буде прикріплено до живих грошей.

Головне — щоб бізнес був платником на загальній системі оподаткування. Нажаль, з цього формується висновок про те, що покупці продукції ФОПів не отримуватимуть кешбек, що може суттєво вплинути на майбутню конкуренцію.

Як буде нараховуватися кешбек: функціональні нюанси

Алгоритм надання кешбеку максимально простий:

  1. Людина здійснює покупку товару «Зроблено в Україні».
  2. Кешбек одразу ж обраховується і відправляється на спеціальну картку (це буде картка-аналог єПідтримки та єВідновлення, але під нинішню програму, яку можна буде відкрити у будь-якому банку).
  3. Отримані кошти можна буде витратити на покупки аналогічних товарів від українських виробників, які офіційно сплачують податки на загальній системі.

Фактичний розмір відсотку кешбеку наразі невідомий, але чиновники заявляють, що сума буде дуже суттєвою та помітною, щоб стимулювати здійснення вибору саме товарів від національного виробника. Невідомо також і те, чи буде обмеження по сумі кешбеку за місяць.

Звідки гроші на державний кешбек

Найбільш вірогідно, що найбільшу частку грошей для реалізації та підтримки даної програми візьмуть на себе міжнародні партнери України. В державному бюджеті грошей на це навряд чи вистачає, але чиновники підтверджують, що найближчими місяцями програма точно буде підготовлена та запущена.

Основні позитивні зміни, які очікуються від програми

Серед ключових очікуваних результатів:

  • зростання національного ринку сільськогосподарської продукції;
  • розширення державних закупок у національного виробника;
  • стимулювання споживчого попиту на українські товари в рази.

В загальному це повинно забезпечити бонус в не менше, ніж 0,14% до ВВП, а також дозволити створити не менше, ніж 22 тисячі нових робочих місць. 

Коли програма «Купуй українське» запрацює

На сьогодні точна дата невідома, але все сильно залежатиме від того, наскільки великими будуть вливання в економіку України з боку європейських та американських донорів. Деякі скептично налаштовані експерти зазначають, що не виключена ситуація, коли анонсована владою програма, в яку сильно вірить навіть сам президент країни, так і не буде запущена.


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм