Ринок праці під час війни: хто найбільше потрібен роботодавцям та де найбільше платять

2024-07-04 10:00
159
Ця стаття на мовах: UA / RU

www.instagram.com


Стаття у розділах:

Новини бізнесу

Зміст

З початку 2024 року в нашій державі фіксується постійний ріст середньомісячної заробітної плати в найбільш затребуваних та дефіцитних по працівникам галузям. Показники за перший квартал 2024 року на 23% перевищують дані за аналогічний період минулого року. Те ж саме стосується тенденцій росту показників дефіциту робочої сили. У даній статті розкажемо про те, які професії найбільш затребувані та скільки грошей пропонують кандидатам за результатами масштабного статистичного дослідження, проведеного на основі бази даних платформи OLX за два перші квартали поточного року.

Сфера торгівлі / продажів

Загальна кількість пропозицій про працевлаштування досягла відмітки в майже 26 000 одиниць. Конкретно у даній категорії заробітна плата збільшилась майже на 7%, що у фактичних цифрах дорівнює 17 500 грн.

Сфера логістики, роботи на складі, роботи у доставці

У даній сфері пропозицій було близько 18 000. Середньомісячний заробіток у відсотковому вираженні збільшився не так сильно — всього на 1,6%. Тим не менш фактичні показники знаходяться на достойному рівні в 24 600 грн на місяць.

Сфера робітничих професій та виробництва

Ще одна сфера, де було достатньо пропозицій, щоб обрати щось цікаве для себе на OLX. Роботодавці запропонували 17 200 вакансій і збільшили пропозиції по зарплаті більше, ніж на 5%. Сьогодні середній показник оплати праці у даній ніші дорівнює 21 200 грн.

Сфера туризму та готельно-ресторанного бізнесу

Показники відсотково росту схожі на ті, що і для попередньої категорії — 5,4%. Але у фактичних цифрах заробітна плата суттєво менша. Хоч вона трішки і прибавила, але складає біля 17 200 грн станом на статистику за травень цього року. А пропозицій в цілому у неї було 12 600.

Сфера будівництва

Дана категорія має одну з найменших кількостей вакансій — всього близько 9 000. І ріст зарплати у відсотках в неї невеликий — всього 1,8%. Тим не менш у реальних цифрах роботодавці пропонують таким спеціалістам аж 27 800 грн на місяць у середньому.

Сфера клінінгу і домашнього персоналу

Проаналізувавши 5 900 оголошень за аналітичний період, спеціалістами було зафіксовано показники росту на рівні в 7,6%. Якщо раніше в середньому в сфері платили 12 700 грн, то тепер показник збільшився до 13 700 грн.

Сфера СТО / автомийок

Всього було зафіксовано 4 900 вакансій за період. Відсотковий ріст невеликий — 3,4%. Але сам розмір зарплатні пропонується значний, як для українських реалій — 28 600 грн на місяць в середньому.


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм