Найм працівника з інвалідністю в Україні: як це робити і що потрібно знати

2021-08-18 12:25
224
Ця стаття на мовах: UA / RU

Стаття у розділах:

Законодавчі аспекти Трудові взаємовідносини

Зміст

Для того щоб прийняти на роботу людини з інвалідністю, існують деякі норми та правила для роботодавців. У цій статті ми детальніше ознайомимося з такими правилами прийому найманих співробітників, які мають групу інвалідності та намагаються влаштуватися на роботу.

Законодавчі норми кількості місць для інвалідів

У статті 19 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів" прописані норми, за якими власник зобов'язаний виділити для людей з інвалідністю певну кількість місць:

  • якщо кількість працівників на підприємстві не більше двадцяти п'яти осіб та не менше восьми, роботодавцем виділяється місце для одного інваліда;
  • якщо на підприємстві працює більше 25 осіб, власником виділяється чотири відсотки місць від загальної кількості робітників за рік.

При цьому до уваги входять як інваліди, які працюють повний , так і ті, хто працює неповний робочий день.

Якщо роботодавець бере на роботу меншу кількість людей з інвалідністю, ніж передбачено законом, до такого підприємця буде застосовано штрафні санкції.

У ч.1 статті 20 Закону України №875 зазначається скільки заплатить роботодавець за кожне незайняте місце інваліда :

  • якщо на підприємстві працює до п'ятнадцяти осіб, за неоформленого інваліда утримується половина заробітної плати за рік працівника фірми;
  • якщо підприємство налічує понад п'ятнадцять співробітників, за кожного неоформленого інваліда з роботодавця стягується середня зарплата за рік .

Суму штрафних санкцій господар вважає сам та прописує її у звіті номер 10-ПІ.

Виплати провадяться за торішні порушення цього року, до середини квітня. Це зазначено у статті 20 Закону України № 875. Якщо директор вчасно не перерахував гроші, з нього береться пеня за кожний прострочений день у розмірі ста двадцяти відсотків облікової ставки Національного банку.

Обов'язкова реєстрація

Роботодавець повинен бути зареєстрований у Фонді захисту інвалідів, у ситуації, коли на підприємстві працює понад вісім осіб, пізніше другого місяця наступного звітного року.

У цей Фонд директор повинен повідомити до березня про кількість таких співробітників , зайнятих у нього на виробництві за попередні 12 місяців . Регуляторам не надається жодної інформації, якщо кількість працівників на виробництві не перевищує вісім осіб.

Якщо посадова особа, яка несе відповідальність за звітність фірми, запізнилася з виконанням цього завдання , йому доведеться заплатити штраф від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходу, що передбачено ч.2 статті та 18 8-1 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Обов'язок щодо інформування служби зайнятості

Також до обов'язків роботодавця входить повідомлення до служби зайнятості про те, скільки вакантних місць є у нього на виробництві, для громадян, які мають групу інвалідності.

Якщо ви прозвітували до служби зайнятості, але не взяли інваліда на роботу, значить і норма за кількістю найнятих інвалідів не вважається виконаною.

Якщо нормативу з працевлаштування інвалідів не виконано, директора штрафують, хоч він і не повинен їх шукати. Це прописано у статті 19 Закону України №875.

Судові рішення у таких справах підтверджують, що роботодавець, який сумлінно шукав співробітника-інваліда , але за незалежними від нього обставинами так його і не знайшов, не притягується до відповідальності.

Причини відмови у вакансії для інваліда

Трапляються випадки, що роботодавець відмовляє у прийомі на роботу з інвалідністю, коли його спрямовує служба зайнятості. У такому разі потрібно вказати з якої причини була відмова і поставити дату. Це може бути невідповідність професії чи інші чинники.

Також відмовою прийому працювати можуть бути будь-які протипоказання до людини з інвалідністю. Це зазначено у статті 24 Кодексу законів про працю.

Умови оформлення інваліда на роботу в магазині/іншому бізнесі

Найманий співробітник із групою інвалідності може працювати повний чи неповний робочий день. А також мати це місце роботи як основне або працювати десь ще.

Якщо інвалід має направлення на роботу, видане спеціальною комісією (МСЕК), йому не призначають жодного випробувального терміну (зазначено у статті 26 КЗпП).

При прийомі працювати працівника з інвалідністю, потрібно обов'язково оформити трудового договору.

Співробітник з інвалідністю приносить такі документи:

  • паспорт чи інший документ, що надає особу;
  • ідентифікаційний код:
  • трудову книжку;
  • документ про освіту;
  • довідку, що підтверджує інвалідність;
  • розроблена спеціалізованою комісією програма для реабілітації інваліда.

Оформлення людини з інвалідністю працювати відбувається за стандартною схемою. Видається трудовий договір, у трудовій книжці роблять запис та сповіщають податкову службу.

До директора підприємства, що дискримінує людину з інвалідністю, можуть застосовуватись штрафні санкції або кримінальна відповідальність. Це сума від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або ув'язнення до п'яти років. Детальніше можна переглянути у статті 161 Кримінального кодексу України.

Вимоги до робочого місця інваліда

Якщо прийому працювати, інвалід має спеціальні приписи , створені комісією щодо його комфортних умов праці, роботодавець зобов'язаний їх забезпечити.

Можна взяти людину з інвалідністю та на звичайне місце, якщо їй все підходить. Можна створити умови для домашньої роботи або доповнити робоче місце різними пристроями.

Пільгові умови для працівників-інвалідів

Роботодавець повинен надати найманому працівникові за його бажанням, повну або неповну робочу зміну. Те саме стосується і робочого тижня. Це передбачено у статті 172 Кодексу законів про працю.

Якщо інвалід просить перевести його на легшу працю, директор має це зробити.

У випадку, якщо роботодавець хоче, щоб інвалід вийшов працювати в нічні зміни, він повинен отримати на це згоду співробітника та ґрунтуючись на рекомендації медиків.

У разі втрати працездатності на робочому місці, наприклад, якщо стався нещасний випадок, роботодавець зобов'язаний виплачувати середню заробітну плату та зберігати його робоче місце до повного одужання робітника. Це зазначено у статті 9 Закону України “Про охорону праці”.

У разі, якщо після лікування працівник не може виконувати свою роботу, господар повинен його перенавчити і працевлаштувати, ґрунтуючись на поради лікарів.

Роботодавцю загрожують штрафні санкції за статтею 265 Кодексу законів про працю, якщо він не дотримується гарантій для працівників, які мають інвалідність.

Умови відпустки для інвалідів

Співробітник з інвалідністю має право на відпустку щороку і він щодня більш тривалий, ніж відпустка простого працівника. Вони можуть попросити роботодавця про це, навіть якщо не пропрацювали півроку, у будь-який час ( стаття 6 та 10 ЗУ “Про відпустки”).

  • тридцять днів для інвалідів першої та другої групи;
  • 26 днів для інвалідів третьої групи.

Також інваліди можуть попросити один раз на рік відпустку без збереження зарплати:

  • до шістдесяти днів для інвалідів першої та другої групи:
  • до 30 днів для інвалідів третьої групи.

Є інваліди першої та другої категорії, які належать до чорнобильців. Вони можуть взяти ще одну додаткову відпустку, яка додатково оплачуватиметься. Кількість таких днів на рік – чотирнадцять.

На що можуть звернути увагу органи нагляду

Потрібно уважно стежити, щоб правильно заповнювалися звіти. У разі, якщо в результаті перевірки Фондом соціального захисту інвалідів буде зафіксовано розбіжність показників (за кількістю робітників до робітників-інвалідів), прийде повідомлення про повідомлення та протягом десяти днів з'являться перевіряючі.

Додатковими умовами для перевірки можуть бути ситуації, коли:

  • підприємець сам зробив заяву про додаткову перевірку;
  • проводять перевірку щодо усунення порушень, які були раніше;
  • з боку працівника були звернення щодо неправомірних дій до нього роботодавця;
  • не було звітності протягом двох років до Фонду захисту інвалідів.

Що потрібно знати перед звільненням інваліда

Трапляються випадки, що найманий працівник унаслідок погіршення його здоров'я не може працювати за своєю спеціальністю. У такому разі підприємець може розірвати з ним трудовий договір. Це зазначено у статті 39 Кодексу законів про працю.

Якщо роботодавець має скоротити штат співробітників підприємства, насамперед він повинен (при рівній кваліфікації) скоротити тих, хто отримав якісь захворювання на виробництві, а також інвалідів війни (стаття 42 Кодексу законів про працю, пункти 5,7 .


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм