Як оформити неповний робочий день для співробітника: особливості, правила та заборони

2021-05-18 02:52
138
Ця стаття на мовах: UA / RU

Зміст

Регулярно відбувається так, що власники магазинів та інші підприємці прагнуть заощадити на податках. Деякі з них обирають одним із методів досягнення мети оформлення працівника на неповний робочий день, хоча ті трудяться потім за стандартним графіком. Це може призвести до проблем із законом, і так робити не можна. У цій статті ми розповімо, як можна робити.

Неповний робочий час: що це та як це працює

Загальний стандарт робочого тижня, встановлений законодавством, - це схема, в якій є п'ять робочих днів на тиждень, кожен з яких триває 8 годин. У результаті виходить 40 трудових годин на тиждень.

Роботодавець має право встановити 6-денний робочий тиждень. Але в такій ситуації він зобов'язаний дотримуватися норми о 40 годині, що призводить до створення 7-годинних змін. Усе це закріплено у статтях 50-52 Кодексу законів про працю.

Загальні правила мають бути закріплені у правилах ВТР, у колективному договорі. Якщо потрібно встановити неповний робочий час якомусь окремому співробітнику, це потрібно вказати в окремому, присвяченому цьому працівникові, наказі.

Роботодавець, за взаємною згодою, має право встановити:

  1. Роботу не з 8-годинним графіком, а лише з 4-годинним.
  2. Роботу не п'ять днів на тиждень, а три.
  3. Комбінований варіант, що включає кожен із двох перших варіантів.

Всі ці варіанти, без винятків, будуть вважатися неповним робочим часом.

Хто може працювати за схемою неповного робочого часу

Стаття 56 Кодексу законів про працю дозволяє встановити неповний робочий день за домовленістю із працівником. Зробити це можна як із самого початку (при первинному укладанні трудового договору), так і пізніше, коли він встиг опрацювати будь-яку кількість часу.

Але той самий КЗпП встановлює окремі категорії працівників, яким не можна відмовити у переході на неповний робочий час, якщо вони про це попросять. Думка роботодавця не враховується, якщо до нього звернулися такі працівники:

  • вагітні жінки;
  • мати з дитиною, яка не досягла віку 14 років або дитини з інвалідністю;
  • працівник, який безальтернативно змушений доглядати хворого родича (потрібне висновок лікарів);
  • батько-одинак або батько дітей, мати яких перебуває на тривалому лікуванні;
  • всі типи опікунів;
  • передчасно вийшли з відпустки для догляду за дитиною;
  • працівники, які мають підтверджену інвалідність.

Правила оформлення неповного робочого дня

Якщо неповний робочий день оформляється в момент прийому на роботу :

  1. Складається заява про прийом із зазначенням необхідності неповного робочого дня чи тижня.
  2. Роботодавець видає наказ із зазначенням важливих даних: трудові дні на тиждень або трудові години на день або поєднання цих параметрів (або частина ставки).
  3. Усі заздалегідь обговорені умови прописуються в трудовому договорі, що укладається.

Якщо неповний робочий день оформляється щодо вже оформленого та працюючого співробітника:

  1. Коли має місце прохання співробітника, він подає заяву, а роботодавець видає указ і вносить правки до трудового договору.
  2. Коли має місце ініціатива роботодавця — видається наказ про зміни до організації праці (з обґрунтуваннями змін), працівники попереджаються про них під підпис, виходять заяви про згоду від працівників, видається наказ про переведення.

Якщо працівник відмовляється від змін та не хоче працювати в нових умовах, завжди можна ініціювати звільнення за п. 6 статті 36 Кодексу законів про працю. Також потрібно виплатити йому вихідну допомогу у розмірі середньомісячного заробітку на посаді.

Як встановити оплату працівникові з неповним робочим часом

Зайнятість за умов неповного робочого дня призводить до того, що оплата вважається фактично відпрацьований час. При цьому враховується класичний розмір оплати праці на посади (для таких самих працівників із звичайним робочим часом), а також норма часу для робочого місяця.

У результаті формула зарплати виглядатиме так:

заробітна плата = оклад посади / місячна норма за годинником * фактично відпрацьований годинник

Щороку нову норму робочого дня розраховує Міністерство соціальної політики. З актуальними показниками на 2021 рік можна ознайомитись у цьому законодавчому акті .

Відрахування податків із зарплати фахівця з неповним робочим часом

Податки мають бути сплачені за такими нормами:

  1. Зарплата знаходиться на рівні до мінімальної або дорівнює їй — 18% ПДФО та 1,5% військового збору від фактично отриманої “на руки” суми.
  2. Зарплата вища за рівень мінімальної по країні — 22% ЄСВ.

Відповідальність за порушення законодавства у сфері

Актуальне законодавство України ( стаття 265 Кодексу законів про працю) встановлює досить жорстке покарання порушення правил неповного робочого дня.

Якщо працівник фактично працює за звичайним графіком, але оформлений на “неповний”, то у разі фіксації порушення роботодавця чекає штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного такого працівника. На момент написання статті сума становитиме 180 000 грн.


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм