Механізми прийому оплати українськими інтернет-магазинами у 2021-му році

2021-02-19 08:02
74
Ця стаття на мовах: UA / RU

Стаття у розділах:

Законодавчі аспекти Бізнес і фінанси Юридична допомога

Зміст

У цій статті ми детально розповімо про те, як здійснюється прийом оплати на веб-сайті за допомогою кур'єра готівкою або карткою при самовивезенні. Також пояснимо, в яких ситуаціях потрібно скористатися РРО (реєстратором розрахункових операцій), а коли можна обійтися без нього. У цій статті зібрано простий і максимально широкий список рекомендацій для всіх, хто цікавиться темою.

Хто має можливість займатися інтернет-торгівлею

Актуальне законодавство України дозволяє займатися цією діяльністю всім типам підприємців, крім тих, хто входить до 1-ї групи «єдинників» (платників єдиного податку).

Обмеження цього типу бізнесменів пояснюється вузьким колом дозволених напрямів роботи таких суб'єктів. Вони можуть займатися реалізацією товарів виключно на ринках, або надавати різні побутові послуги.

У яких випадках обов'язкове застосування реєстратора розрахункових операцій

Зараз приймати гроші від покупця за товари інтернет-магазину можна одним із багатьох поширених способів:

  • готівкою через доставника;
  • накладеним платежем;
  • за допомогою Visa/Mastercard на сайті магазину або за допомогою терміналу.

Чинний Закон України про РРО закріплює обов'язкове використання реєстратора у випадках, коли покупець використовує для здійснення оплати готівку чи банківську картку.

При цьому реєстратор розрахункових операцій потрібно попередньо зареєструвати, прив'язавши його до магазину або автомобіля, який здійснює доставку з подальшою оплатою з боку клієнта.

Коли можна обійтись без РРО

Не застосовувати РРО можна у ситуаціях, коли оплата від клієнта для магазину йде за схемою «розрахунковий рахунок покупця – рахунок продавця». Тобто виключно при даному виді безготівкової форми розрахунку.

У такій ситуації продавець вручну або автоматично створює та виставляє рахунок, а покупець здійснює платіж без використання банківської картки. Для цього він звертається до каси банку і там здійснює платіж, який не можна буде називати безготівковою оплатою.

Ті ж правила діють і тоді, коли покупець використовує для оплати пристрій банківського терміналу самообслуговування.

Додаткові поблажки для деяких категорій продавців

Представники інформаційного бізнесу, консультаційної сфери, а також реалізатори комп'ютерного програмного забезпечення можуть не використовувати реєстратори розрахункових операцій. Але для цього потрібно, щоби не було визначено місце розрахунків. А сам клієнт повинен оплачувати послугу або програмний товар за рахунком через безготівку за допомогою карток Visa або Mastercard.

Представники фізичних осіб підприємців (ФОП) 2 та 3 групи теж мають можливість працювати без РРО. Для них встановлено поріг 1 млн грн доходу протягом 12 місяців.

З іншого боку, є виняток і для них. Якщо ФОП спочатку зайнятий у сфері реалізації технічно складних приладів (мобільні телефони, комп'ютери, холодильники тощо), РРО є обов'язковими незалежно від обсягів доходу і одночасно.

Що якщо оплата йде через інтернет-банкінг

У ситуації коли оплата за товар здійснюється через спеціальний інтернет-банкінг, продавець обов'язково повинен видати чек РРО. Крім цього, у момент видачі товару/послуги потрібно оформити гарантійний талон.

Таким чином, використання інтернет-банкінгу обов'язково пов'язане із використанням реєстратора розрахункових операцій. А сам чек РРО передається клієнту разом із сплаченим товаром.

Оплата через інтернет-еквайринг

Використання інтернет-еквайрингу стало справжнім трендом серед українських підприємців. Воно спрощує прийом оплати у будь-яких категоріях онлайн-магазинів.

Як це працює? Все просто:

  • магазин укладає угоду з сервісом для онлайн-еквайрингу (популярні варіанти: LiqPay, Wayforpay тощо) або домовляється з банком, який виконує такі функції;
  • покупець товару переходить на захищену сторінку сервісу, де вводить реквізити картки та підтверджує платіж;
  • запит проходить кілька ступенів перевірки у всіх структурах, які задіяні у здійсненні платежу;
  • виходить дозвіл і гроші йдуть магазину або операція скасовується через помилку/підозрілість.

Податкова в цьому випадку також вимагає використання РРО, а також видачу фіскального чека в момент передачі товару. Чек прив'язується до моменту відправки товару покупцю чи моменту видачі, і пізніше. Крім цього, до нього підв'язується гарантійний лист, якщо товар має строк гарантійних зобов'язань.

А що у разі використання ПТКС?

Використання ПКТС (або просто термінала самообслуговування), через який люди вносять оплату за товар, потребує два різні підходи, які залежать від того, кому належить пристрій.

Якщо платіж здійснюється через пристрій, що є власністю підприємця, використання РРО є обов'язковим. На додаток до цього, техніка має реєстрацію та включення до спеціального реєстру РРО. У чеках таких терміналів завжди вказується безготівковий розрахунок як форма оплати.

Якщо термінал належить не ФОП, а банку, то через РРО операція оплати не проводиться.

Доставка через кур'єра

Особливості оформлення угоди при кур'єрській доставці залежать від того, коли було здійснено оплату:

  1. Якщо замовлення попередньо сплачено за допомогою банківської картки, потрібно, щоб разом із товаром покупець отримав чек РРО та гарантійний талон. Залежно від того, який саме кур'єр (компанії-продавця чи посередника) доставляє товар, немає.
  2. Якщо оплата здійснюється в момент доставки кур'єром компанії-продавця, чек РРО оформляється в момент оплати. Сам же розрахунковий пристрій обов'язково має бути прив'язаний до автомобіля.
  3. Якщо оплата здійснюється на момент доставки кур'єром компанії-посередника (доставника) – працівник видає одержувачу чек РРО. А сам пристрій при цьому має бути зареєстрований на кур'єрську службу. Усередині посилки обов'язково має бути накладна та гарантійний талон.

Подальше відправлення грошей від стороннього кур'єра до фактичного продавця є безготівковим розрахунком та не вимагає застосування РРО.

Незаконна практика використання переказів на картку фізичної особи

Регулярно відбуваються ситуації, коли представники українських інтернет-магазинів просять скинути оплату на картку звичайної фізичної особи. Покупець заходить на сайт, оформляє покупку того чи іншого товару, а на пошту чи номер телефону йому надсилають номер банківської картки для попередньої оплати шляхом переказу коштів.

Ще один варіант – додавання на сайт P2P-платежів через якийсь сервіс типу LiqPay. Це ще один варіант для економії грошей на комісії (платить покупець) та податках.

Ця практика є незаконною. У разі її фіксації з боку Податкової служби піде звинувачення у приховуванні від фіксації доходів. До того ж магазин буде звинувачений у навмисному подорожчанні товарів для споживача, що сильно зіпсує його репутацію.


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм