Кав'ярні: поради щодо запуску бізнесу ФОП

2023-09-05 17:36
3101
Ця стаття на мовах: UA / RU

Стаття у розділах:

Законодавчі аспекти Бізнес і фінанси Юридична допомога

Зміст

Відкриття такого виду бізнесу, як кав'ярня, — хороший спосіб примножити капітал для ФОП.

У цій статті підприємець знайде відповіді на низку важливих питань при відкритті такого виду ресторанного бізнесу: як потрібно вести облік, як відбувається оформлення працівників, як можна приймати оплату та інше.

Стаття буде корисною для ФОП першої, другої та третьої групи єдиного податку.

Яку систему оподаткування вибрати

Для відкриття кав'ярні підприємцю краще використовуватиме спрощену систему оподаткування: другу групу єдиного податку. Якщо ФОП захоче взяти першу групу, з нею він зможе працювати, використовуючи лише пересувну торгівлю (лотки, візки та інше).

При виборі другої групи єдиного податку роботодавець може наймати працівників. Один раз на місяць ФОП сплачує єдиний податок (ЄН), який передбачає спрощений підхід до ведення обліку та звітності та становить 2021 року тисячу двісті гривень.

Для підприємця встановлено поріг доходу на рік — це п'ять мільйонів чотири тисячі гривень.

Також, ФОП має один раз на квартал сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ). З січня по листопад, з урахуванням мінімальної заробітної плати, це сума 1320 гривень (двадцять два відсотки від шести тисяч). Отже один раз на три місяці підприємець платить 3960 гривень. У грудні, зі збільшенням мінімальної зарплати до шести з половиною тисяч, сума платежу на місяць збільшиться до 1430 гривень.

Як проводити звітність

Використовуючи другу групу єдиного податку, один раз на рік підприємець повинен подавати два види звітності — це декларація з єдиного податку та додаток один із єдиного соціального внеску.

При прийомі працювати співробітників, ФОП виплачує їм зарплатню, сплачує них податки і збори і здійснює звітність.

КВЕД для кав'ярні

ФОП має вести діяльність за КВЕД - кодами, внесеними до Державного реєстру. Весь їх список можна переглянути на сайті Укрстату.

Найкращим вибором КВЕД для кав'ярні буде код 56.30. До цього класу входить підготовка та надання напоїв негайного приготування у приміщеннях та включає діяльність кафе, закусочних, пивних, барів та інших закладів.

Якщо ФОП планує використовувати у своєму бізнесі такий вид діяльності, як випікання та продаж десертів, йому потрібно буде обрати КВЕД 56.10. З цим кодом можна працювати у таких закладах, як ресторан чи кафе, де покупці можуть поїсти на місці або забрати замовлення із собою.

КВЕД 47. 81 підприємець реєструє, якщо він планує реалізовувати торгівлю готовими продуктами харчування.

Буває, що ФОП хоче використати у своєму бізнесі автомати для продажу кави. Для цього виду діяльності використовують КВЕД 47.99, який включає цей вид торгівлі.

Підготовка та надання напоїв негайного приготування: КВЕД 56.30

Випікання та продаж десертів: КВЕД 56.10

Торгівля готовими продуктами харчування: КВЕД 47. 81

Автомати для продажу кави: КВЕД 47.99

Як ФОП приймати оплату

Підприємець під час здійснення бізнесу має знати, що у законодавстві немає чіткого визначення про оплату покупців. Це може бути як оплата готівкою, так і оплата банківською карткою при використанні терміналу.

Але якщо ФОП встановить у своєму закладі термінал — це буде великим плюсом його роботи. Деяка частина клієнтів здійснює оплату лише користуючись безготівковим розрахунком.

Існують умови, за яких термінали ФОП може не встановлювати:

  • кількість населення де ведеться бізнес, трохи більше 25 тисяч;
  • якщо заклад закритого типу.

Якщо підприємець встановив на своїй торговій площі термінал — це зобов'язує його постійне використання. Інакше на ФОП можуть накласти штрафи.

Наприклад, при відмові ухвалення у покупця оплати банківською картою, господар може заплатити штраф у розмірі восьми з половиною тисяч. Це прописано у ч.12 ст. 23 Закону України "Про захист прав споживача".

Крім цього, підприємець може нести адміністративну відповідальність, якщо права покупця розрахуватися за допомогою електронних платіжних засобів порушені. За перше порушення ФОП оштрафують на суму від тисячі сімсот до трьох тисяч чотирьохсот гривень, за повторне порушення – від восьми з половиною до сімнадцяти тисяч гривень. Це прописано у ст. 163-15 КпАП.

За законодавством покупець має право використовувати для оплати зручний йому спосіб. Можна подивитися у ч. 2 ст. 17 Закону України "Про захист прав споживача".

Що потрібно знати про реєстраторів розрахункових операцій

Підприємці, які працюють на єдиному податку до 1 січня 2022 року, мають право не використовувати РРО, якщо їхні доходи не вищі за один мільйон триста двадцять тисяч гривень (ліміт).

Буває, що ФОП у своєму бізнесі використовує кілька видів діяльності. Тоді, доходи вважаються всі разом.

Якщо ліміт за доходами буде перевищено, ФОП повинен проводити всі оплати через реєстратори розрахункових операцій.

Як здійснювати облік

Підприємець може облікуватися, використовуючи вільну форму. Готівкові та безготівкові надходження підтверджуються необхідними документами.

У дохід, що оподатковується, потрібно внести весь прибуток, не віднімаючи витрати (оплата за оренду, за товари та інше).

Як приймати співробітників

Якщо ФОП використовує у бізнесі, наприклад машину для приготування кави та наймає для роботи бариста, йому необхідно оформити працівника за трудовим договором.

Підприємець повинен знати, що приймати працівника за цивільно-правовим договором не має права. Його бізнес здійснюватиме свою діяльність, використовуючи певний графік. Тому найнятий співробітник повинен буде дотримуватися трудового розпорядку та оформити договір цивільно-правового характеру буде неможливо.

Буває, що ФОП оформляє працівника за договором ДПГ, адже під час перевірки йому буде винесено лише попередження. Але не варто йти на ризик, адже ви будете внесені до списків перевіряючих Державної служби України з питань праці (Держпраця).

При складанні трудового договору підприємець вказує обов'язки найнятого співробітника (бариста): приготування різних напоїв, замовлення продуктів, їх зберігання та інше.

Допомога у бізнесі родичів ФОП

Підприємець може взяти на роботу, собі на допомогу, своїх родичів. З ними, як і з іншими співробітниками, слід укласти трудовий договір. Їм потрібно сплачувати заробітну плату, віднімати податки, здійснювати за них звітність.

Якщо Держпраці виявить на робочому місці не оформленого родича, який допомагає у бізнесі, йому загрожують штрафні санкції.

Якщо допомагають родичі до 18 років, обов'язково дотримуються умов прийому працювати неповнолітніх.

Трапляються випадки, коли родич та підприємець ведуть спільний бізнес. Для цього вони також реєструються як ФОП. Кожен з них має свій пакет документів.

Медичний огляд для співробітників

До початку роботи підприємець в обов'язковому порядку організовує проходження медичного огляду для своїх працівників. Далі комісія здійснюється не менше ніж один раз на два роки.

Співробітники, які перебувають у постійному контакті з людьми, можуть бути рознощиками різних хвороб — це прописано у ст. 21 Закону України №1645 та ст. 26 №4004.

Роботодавець має самостійно сплатити проходження медичної комісії для своїх співробітників. При цьому кожному співробітнику видається медична книжка.

Меню та прейскуранти цін у кав'ярні

Для роботи кав'ярні, обов'язково складається меню і прейскурант цін. Вони мають бути на видному місці. Без цього працювати не можна. Якщо їх не буде, підприємцю загрожує штраф. Це може бути тридцять відсотків від вартості товару, але не менше ніж 85 гривень. Це прописано у п. 7 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про захист прав споживача".

Також, якщо підприємцем було вчинено таке порушення вперше, йому випишуть адміністративний штраф у розмірі від сімнадцяти до ста сімдесяти гривень. За порушення вдруге штраф буде збільшено і складе від вісімдесяти п'яти до чотирьохсот п'ятдесяти дев'яти гривень — ст. 155 КпАП.

Куточок споживача для кав'ярні

У кав'ярні необхідно встановити куточок покупця. Там має бути вся необхідна інформація для клієнта: дані про підприємця, телефонні номери органів захисту прав споживачів, ціни та інше.

Якщо не встановити такий куточок для споживача, на ФОП буде накладено штраф, як і за відсутність меню і прейскуранта цін.

Продаж кавових напоїв з алкоголем

Якщо ФОП планує продаж кавових напоїв із алкоголем, йому потрібно уважно вивчити це питання. 

В індивідуальній податковій консультації від 23.03.2018 року № 1144/6/99-99-15-03-03-15/ІПК йдеться про те, що якщо відсоток етилового спирту у напоях більше 0,5% об'ємних одиниць, цей коктейль вважатиметься алкогольним. Там же говорять і про каву, до якої додають алкоголь.

Такі напої мають оподатковуватись акцизним податком. Це прописано у пп. 213.9 Податкового кодексу України.

Щоб ФОП міг торгувати такими напоями та не обкладати їх податками, потрібні певні документи із зазначенням рецептури.

Можна продавати пиво, якщо ФОП отримає відповідну ліцензію. А для продажу алкоголю потрібна ліцензія на роздрібну торгівлю.


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм