ФОП у сфері інтернет-провайдерів: відомий економіст просить державу прибрати спрощену систему зі сфери

2024-07-06 10:00
119
Ця стаття на мовах: UA / RU

www.instagram.com


Стаття у розділах:

Новини бізнесу

Зміст

Відомий економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ поділився з громадськістю своєю думкою про проблему реєстрації ФОП для уникнення справедливого оподаткування зі сторони інтернет-провайдерів. На думку експерта, у часи, коли держава обдумує та поступово реалізує стратегію підняття загальнонаціональних податків, треба активніше усувати деякі багаторічні прогалини в оподаткуванні. В одну із перших черг — ліквідувати спрощенку, завдяки якій деякі бізнеси в цій сфери платять у бюджет в 6-7 разів менше, ніж повинні були б. Вивчаємо подробиці пропозиції фінансового аналітика стосовно ФОП у інтернет-провайдерів.

На ринку невиправдано велика кількість операторів

Олексій Кущ повідомляє, що починаючи з нульових років в нашій державі з’явилися вже тисячі подібних провайдерів, які завдяки статусу ФОП займаються економією, яка «обкрадає бюджет». Економіст вважає, що українські можновладці занадто «запустили» регуляцію сфери, податковий контроль над якою фактично був майже відсутній.

Наслідком є те, що сегмент «сірих провайдерів», який не платить податки або суттєво їх недоплачує кількісно став переважати. Різні аналітичні дані кажуть про те, що в країні від 4 до 7 тисяч інтернет-провайдерів. Офіційно в реєстрі постачальників телекомунікаційних послуг є 4 442 суб’єкта. 56% з них (а це 2471) — це ФОПи, 98% з яких надають послуги фіксованого доступу до мережі інтернет.

Кількість ФОП говорить про явні словживання та обхід законних вимог

Практика говорить про те, що підприємці все частіше використовують токсичні практики з обходу оподаткування. У 9 із 10 випадків компанії розбивають бізнес на групу різних ФОП, які потім сплачують податки відповідно до спрощеної системи за зниженими ставками. Олексій Кущ вважає, що це треба зупинити. «Ті, хто має великий бізнес з десятками або й сотнями тисяч абонентів, повинні сплачувати адекватний об’єм податків», — заявив експерт.

Реальні цифри: скільки податків втрачає держава від наявності ФОП в сфері інтернет-провайдерів

Актуальна статистика говорить про те, що середній показник тарифу з абонента фіксованого доступу до інтернету на сьогодні становить 219 грн. Ті, хто перебуває на загальній системі оподаткування і сумлінно сплачує податки, відраховують до бюджету у 7,5 разів більше грошей, ніж ті, хто обходять обов’язок завдяки ФОП і спрощеній системі.

Загальні висновки

Олексій Кущ повідомляє, що ліквідація подібних можливостей дозволить залучити в бюджет не менше 3-4 додаткових млрд грн на рік. Але це може також означати і те, що ціни для багатьох споживачів зростуть, так як невеликі провайдери вже не зможуть демпінгувати ціни, як раніше.


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм