Українці масово переходять на фриланс: чи є там перспективи для ФОП під час війни

2023-11-02 13:22
189
Ця стаття на мовах: UA / RU

www.instagram.com


Стаття у розділах:

Новини бізнесу

Результати аналітичного дослідження, проведеного однією із найбільших фріланс-бірж України (Freelancehunt), говорять про те, що суттєва частина українців знайшла себе у вільній віддаленій роботі. Більше чверті мільйона наших співвітчизників прийняли рішення самореалізовувати свої вміння, схильності та освітні навички через інтернет. З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну понад 250 тисяч українців проводять весь або частину свого робочого часу, як спеціалісти-фрилансери.

Серед спеціальностей, котрі продемонстрували свою «живучість» та фінансову ефективність в умовах виконання завдань від різних замовників в інтернеті (без постійного працевлаштування по договору) лідирують наступні:

  1. Дизайнери і арт-дизайнери — займають нішу приблизно в 34% зі всіх фрилансерів в Україні.
  2. Редактори, копірайтери, рерайтери та інші спеціалісти по роботі з текстом — є кожним п’ятим вільним віддаленим спеціалістом.
  3. Програмісти — займають близько 18% ринку зі стабільно найбільшими зарплатами та стабільним потоком замовників як всередині країни, так і поза її межами.
  4. Перекладачі — становлять близько 6,5% фриланс-спеціалістів.
  5. Спеціалісти із різних сфер надання послуг — 6%.

Сьогодні знайти роботу фрилансером або занятися пошуком фрилансера в Україні для свого бізнесу найзручніше через такі платформи, як:

Враховуючи той факт, що дослідження проводилось з урахуванням лише національних платформ, приблизна кількість людей, які обрали фриланс в Україні за період війни може бути до двох разів більшою — до 500 тисяч спеціалістів. Про це зазначається у самому дослідженні від Freelancehunt.

Також не варто забувати і про те, що суттєва кількість українців знаходиться за межами території України і часто обирає фриланс там (через брак необхідних навичок чи знань, необхідних для місцевого трудового ринку).


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм