Що буде з курсом гривні в найближчі місяці: голова НБУ пояснив, як працює керована гнучкість

2024-05-28 07:06
86
Ця стаття на мовах: UA / RU

www.instagram.com


Стаття у розділах:

Новини бізнесу

Зміст

Національний банк України прийняв рішення про перехід до стратегії керованої гнучкості гривневого курсу вже досить давно. Дана стратегія почала діяти майже рік тому — в жовтні 2023 року. Тим не менш відносно помітні тенденції і коливання почали проявлятися тільки нещодавно, що спричинило певний рівень паніки та емоційних рішень на валютному ринку. У зв’язку з цим поспілкуватися з журналістами вирішив глава НБУ Андрій Пишний, який намагається внести більше конкретики в сферу. А ми ж, спробуємо розібратися в тому, на що сподіватися найближчим часом, до чого готуватися і чи є причини для переживать або паніки.

Що говорить глава НБУ

Якщо говорити коротко та конкретно, то Андрій Пишний наголошує на наступному:

  1. НБУ діє в чіткій відповідності до стратегії забезпечення повної функціональності валютного ринку, який раніше був заморожений у зв’язку з війною.
  2. Ключовою ціллю є те, щоб національна валюта України не була «замороженою», а рухалася як вверх, так і вниз, відповідно до різноманітних ринкових факторів.
  3. Національний банк все ще здійснює певні дії для пом’якшення небезпечних коливань, але фактор його впливу не настільки значний.
  4. Керована гнучкість курсу гривні — це те, що допоможе забезпечити довгострокову стійкість економіки, яка страждає через дисбаланси внутрішніх і зовнішніх факторів впливу.

Чиновник також повідомив, що внутрішній валютний ринок за останній час зріс у цілих чотири рази. Фіксується профіцит купівлі-продажу експортної виручки.

Зі слів Пишного, НБУ важливо робити все можливе, щоб бізнес в Україні міг самостійно формувати і прогнозувати курсові та інфляційні тенденції. Якщо такого бачення у підприємців не буде, то й формувати ефективні бізнес-стратегії вони не зможуть. А це означатиме, що у них не буде «картинки майбутнього», завдяки якій і здійснюються вкладення в ту чи іншу сферу. «Головне — ми позбулися ситуації, в якій НБУ приймає одне рішення, потім приймає протилежне, а після цього робить взагалі рухається в дві різні сторони», — заявив чиновник.

Що буде далі?

Конкретизуючи результати дій НБУ, Андрій Пишний порадив мати на увазі наступні тенденції, які проявлятимуть себе в курсовій динаміці гривні в найближчі місяці: 

  1. Стратегія валютної лібералізації буде поглиблюватися.
  2. Валютні обмеження будуть скорочуватися та пом’якшуватися.
  3. Аналогічні тенденції будуть проявлятися в сфері інфляційного таргетування.
  4. Курсовий рух буде відбуватися в чіткій відповідності до попиту і пропозиції на ринку з проявами сезонності, впливом зовнішніх факторів, інших чинників, які при фіксованому курсі не проявляються.

А головне — ринок повністю позбудеться одного з основних ризиків валютної стабільності у вигляді множинності курсів. Офіційний курс поступово повинен прийти до 100%-вої відповідності тому, що люди бачитимуть на табло в обмінних пунктах.


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм