Інвестиції в нерухомість в Україні: де купувати найбільш вигідно

2024-07-02 10:00
67
Ця стаття на мовах: UA / RU

www.instagram.com


Стаття у розділах:

Новини бізнесу

Зміст

З початку повномасштабного вторгнення у 2022 році ринок нерухомості нашої країни суттєво змінив свою географічну структуру. Локомотивом інвестицій став захід України — саме в ці області пішли гроші як звичайних переселенців, так і тих, хто прийняв рішення релокувати бізнес. Спробуємо розібратися у тому, які області мають найбільшу популярність, де можна купити нерухомість відносно дешево, але ефективно, та в яких областях попит найменший.

Області першого ешелону

Для областей першого ешелону поточні міграційні тенденції створили найбільший потенціал росту та розвитку. Це можна говорити не тільки про ринок нерухомості, але й про економічні аспекти в цілому. На сьогоднішній день пальму першості ділять між собою такі області:

  1. Івано-Франківська область.
  2. Львівська область.

В першу чергу, лідерство обґрунтовується близькістю до Карпат та, в цілому, туристичною привабливістю об’єктів нерухомості, які можуть приносити пасивний чи активний дохід своїм власникам. Попит на нерухомість в цих двох областях стрибнув у п’ять разів, якщо порівнювати з довоєнними показниками.

Області другого ешелону

Друге місце, у свою чергу, ділять між собою вже більше областей. Трішки відстають від першого ешелону, але також демонструють непогані результати:

  1. Тернопільська область.
  2. Хмельницька область.
  3. Вінницька область.
  4. Волинська область.

В цих регіонах не так добре розвинутий сектор підприємництва, але по співвідношенню ціни/якості об’єкти нерухомості можуть непогано виконувати роль резервного житла або житла, яке дозволяє отримувати хороший прибуток від здачі в оренду.

Цікаві прикордонні варіанти

Не є лідерами, але також помітно приваблюють інвесторів в сектор нерухомості для бізнесу / життя:

  1. Закарпатська область.
  2. Чернівецька область.

Але варто відмітити, що пікові показники попиту на об’єкти там припав на перший рік після початку повномасштабного вторгнення. На сьогодні багато хто відмовляється від інвестицій в Закарпаття чи Чернівці через їх віддаленість і наявність додаткових логістичних складнощів. З іншою сторони — саме ці дві області є найбільш безпечними з точки зору воєнної небезпеки. Але у інвесторів є побоювання щодо того, чи збережуть вони свої позиції у довгостроковій перспективі. 


Вже зараз помітно, що активність більше зміщується у економічно активні міста та логістично зручні населені пункти. У всіх інших справи гірше. Але перспективи є, якщо місцева влада допомагатиме розвитку туристичного потенціалу.

Потенціал зростання

Поки йде війна та, в перспективі, при не надто ефективних результатах її завершення для України, потенціал росту ринку нерухомості на заході є великим. За минулий, 2023 рік, вартість квадратного метру зросла, в залежності від регіону, на 60-100%. У подальшому темпи можуть пригальмувати, але точно не будуть знижуватися. Особливо, на фоні того, що все більше інвесторів, які раніше обирали Київ та область, нараз вкладуються в захід через недовіру до столичних забудовників. 


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм