Дія Сіті (Дія.City): отримання статусу резидента і податки в спеціальному податковому режимі

2024-06-06 18:23
107
Ця стаття на мовах: UA / RU

Зміст

Як і багатьма роками раніше, так і сьогодні (зараз навіть у більшій мірі), IT-галузь займає одну із провідних позицій серед головних наповнювачів ВВП України. Розуміючи цей фактор, а також бажаючи покращити позиції наших спеціалістів, держава створила Дія City — спеціальний податковий режим у вигляді сприятливого економічного середовища для тих, хто працює в Україні, але намагається вигравати конкуренцію на міжнародному ринку.

Отримавши статус резидента Дія Сіті, представники IT-бізнесу набувають особливого правового статусу, а також можливості:

  1. Спеціального (пом’якшеного) оподаткування.
  2. Лібералізованих трудових відносин.

Стати резидентом чи не отримувати цей статус — кожен обирає добровільно. Обов’язку ні за ким не закріплено. Тим не менш представники IT вже оцінили надані переваги і активно користуються наданою можливістю.

Цю статтю ми би хотіли присвятити чіткому і конкретному розкриттю питань про те, на які ставки податків можна розраховувати, яким типом резидента можна стати, які варіанти сплати податку на прибуток можна обрати.

Основні особливості Дія Сіті (Дія.City)

Найголовнішим фактором, який спонукає представників бізнесу в Україні обирати правовий режим Дія Сіті — це можливість для учасника використовувати знижені ставки по сплаті податків. Показники на даний момент наступні:

  1.  Податок на прибуток — 18% або 9% (залежить від обраного режиму).
  2. Податок на доходи фізичних осіб — 5%.
  3. Єдиний соціальний внесок — 22% від обсягу мінімальної заробітної плати.
  4. Військовий збір — 1,5%.

Ще однією цікавою особливістю для резидентів Дія Сіті є те, що вони можуть обрати як класичну модель найму, так і альтернативну. Крім звичайних і всім знайомих трудових договорів (регулюються актуальним Кодексом законів про працю України), їм доступне підписання GIG-контрактів (ГІГ-контрактів). Така можливість доступна лише і виключно резидентам Дія.City.

Завдяки ГІГ-контракту можна зафіксувати спеціальну форму співпраці з працівником, яка буде поєднувати як класичні трудові, так і цивільно-правові ознаки (ознаки трудового договору + ознаки договору про надання послуг). Найчастіше їх застосовують для найму спеціаліста під конкретний проєкт. Резидент Дія Сіті виступає у ролі замовника, а гіг-спеціаліст виконує роботи або надає послуги. Додатково фіксуються умови відпусток, бонусів, показники KPI тощо. А компанія, за результатами співпраці, закріплює за собою права на результат та інші інтереси.

Категорії резидентів Дія Сіті (Дія.City)

Правовий статус резидента Дія Сіті закріплено Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні». Підтвердженням набуття статусу є актуальні відомості про юридичну особу, котрі містяться в реєстрі Дія Сіті.

Для того, щоб мати можливість стати резидентом, потрібно відповідати такому списку вимог:

  1. Офіційно зареєстрована (згідно чинного законодавства України) компанія.
  2. Компанія здійснює один з типів діяльності, який кваліфікований ч.4 статті 5 ЗУ №1667.
  3. Чітко відповідати умовам вступу і підготувати необхідні документи.

До регламентованих видів діяльності, здійснення яких заохочується шляхом використання спеціального правового режиму Дія Сіті, належать:

  1. Програмування, консультування в питаннях інформатизації, діяльність у сфері керування комп’ютерними установками.
  2. Видання комп’ютерних ігор та програмного забезпечення.
  3. Підтримка онлайн-ігор, реалізація програмних продуктів (офлайн і онлайн) у вигляді ігор, елементів ПЗ, оновлень, доповнень, розширень.
  4. Освітня діяльність в IT-сфері.
  5. Оброблення даних і суміжна діяльність.
  6. Здійснення досліджень та створення експериментальних розробок у сфері природничих та технічних наук та інформаційно-комунікаційних технологій.
  7. Здійснення маркетингових компаній та надання рекламних послуг з залученням ПЗ, створеного резидентом Дія Сіті.
  8. Діяльність у сфері кіберспорту.
  9. Діяльність у сфері послуг, яка пов’язана з обігом віртуальних активів.
  10. Діяльність у сфері кібербезпеки.
  11. Проектування, дослідження, тестування у сфері робототехніки, роботизованих систем.
  12. Інші види діяльності, які закріплені порядком, встановленим Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». 

Для компаній, які вже здійснюють свою діяльність, встановлені наступні вимоги:

  • середня місячна заробітна плата / винагорода для працівників та гіг-спеціалістів повинна дорівнювати 1200 євро і вище у гривневому еквіваленті;
  • кількість залучених працівників і (чи) гіг-спеціалістів повинна бути не меншою за 9 осіб за звітний період;
  • сума кваліфікованого доходу повинна досягати рівня в не менш, як 90% від суми загального доходу (якщо такий фіксується).

Кваліфікованим доходом є той дохід, який був отриманий саме від тих видів діяльності, які передбачені частиною 4 статті 5 ЗУ №1667. Це чистий дохід від товарів, робіт, послуг і роялті.

Як отримати статус резидента Дія Сіті (Дія.City)

Юридична особа може отримати статус резидента Дія Сіті шляхом:

  1. Звернення до Мінцифри з відповідною заявою — надаємо зразок Заяви про набуття статусу резидента Дія Сіті для ознайомлення і використання. 
  2. Подачі заявки онлайн через відповідний веб-портал Дія.

Статус вважається набутим з дня, коли відповідний запис був зроблений у реєстрі Дія Сіті.

Варіанти сплати податку на прибуток для резидентів Дія.City (Дія Сіті)

Резидент Дія Сіті може:

  1. Сплачувати податок на прибуток на загальних підставах.
  2. Використовувати особливі умови — сплачувати податок на виведений капітал.

Резидент Дія Сіті не може стати платником єдиного податку. Відповідно до законодавства, юридичну особу вилучають із числа платників ЄП з першого числа місяця, який йде наступним після кварталу, під час якого був набутий статус резидента.

Умови сплати податку на прибуток на загальних підставах
База податкуБухгалтерський фінрезультат
Ставка податку18%
Додаткові правилаЗастосування коригувальної різниці з вимогою до збільшення фінрезультату до оподаткування. На суму вартості майна, робіт, послуг, окрім роялті, придбаних у платників ЄП протягом податкового року. В розмірі, що перевищує 50% суми витрат від будь-якої діяльності, визначених за показниками Звіту про фінансові результати за попередній річний звітний період.
Умови сплати податку на прибуток на особливих умовах
Ставка податку9% (окрім контрольованих осіб або тих, хто здійснює контрольовані операції, які не відповідають принципу «витягнутої руки»)
Звітний період12 місяців (звітність і сплата податків здійснюється за річний період)
База податкуОкремі операції
Додаткові правилаСума до сплати за операцією зменшують на суму податку на репатріацію. Якщо виплачуються дивіденди, то не потрібно сплачувати авансовий внесок.

Якщо резидент був на загальних підставах і бажає перейти на особливі умови, то йому потрібно буде подати до органу контролю відповідну заяву про перехід — Зразок заяви №1Зразок заяви №2.

Якщо ж ви тільки збираєтесь стати резидентом Дія Сіті, то відповідну заяву про перехід (зразки вище) треба подавати разом з Заявою про набуття статусу резидента Дія Сіті.


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм