Представники бізнесу у паніці: нова Національна стратегія доходів 2024 - 2030 загрожує майже всім

2024-01-07 08:40
374
Ця стаття на мовах: UA / RU

www.instagram.com


Стаття у розділах:

Новини бізнесу

Під Новий рік Міністерство фінансів України опублікувало нову Національну стратегію доходів — фундаментальний документ, який слугує базовим інструментом для закріплення майбутніх реформ в сфері податків та митниці аж до 2030-го року. Якщо ознайомитися з нею на офіційному урядовому сайті, можна приблизно зрозуміти загальний напрям майбутніх змін в законодавстві, яких треба буде чекати не тільки в найближчі місяці, але й роки.

Що викликає занепокоєння?

Регулятори пояснюють зміст стратегії прагненнями до поступової інтеграції національного законодавства з Європейським і західними аналогами. Озвучена ціль — створення надійної податкової юрисдикції та якісне входження українських підприємств в міжнародні легальні ланцюги постачання товарів.

Тим не менш, далеко не всі поділяють оптимізм представників уряду. Суттєва частина експертів наголошує на тому, що влада взяла стратегію на збір ресурсів з тих, хто хоча б щось має, на потреби держави. Таким чином, на їх погляд, вона намагається втілити швидку стратегію відновлення економіки, яка матиме короткочасні результати. І все це — замість повільного, але дієвого створення умов для реального розвитку бізнесу, створення робочих місць і, в результаті, наповнення державного бюджету.

Серед найбільш суперечливих пропозицій, які містяться в Національній стратегії доходів 2030 особливо виділяють наступні:

  1. Держава збирається надати податковим регуляторам повний доступ до банківських рахунків юридичних і фізичних осіб.
  2. Норми спрощеної системи оподаткування все більше наближуватимуться до загальної, що призведе до відходу в тінь тих, хто не може її «потягнути»;
  3. Можливе повне скасування спрощеної системи для аграрного сектору України, що позбавить його єдиної переваги над західними конкурентами, в яких у той же час є дотації, доступне кредитування та якісний юридичний захист.
  4. Податковій намагатимуться надати повноваження по блокуванню рахунків без будь-яких судових рішень, що стане черговим інструментом для корупційних механізмів зі сторони регулятора.
  5. Є вірогідність відновлення прогресивної шкали ставок ПДФО, що стане ще одним стимулом для ухилення від сплати податків.

Схоже, наразі дискусія досить загострилася, а деякі представники бізнесу і навіть місцеві та державні депутати вимагають більш інклюзивного обговорення запланованих змін. Вони вважають, що потрібні консолідовані загальні рішення, а не ультимативні плани, які не враховують інтереси та наслідки для багатьох сторін, окрім влади.


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм