Податкова переплата з боку ФОП: як повернути гроші

2023-03-23 12:54
123
Ця стаття на мовах: UA / RU

Зміст

Питання можливостей, які з'являються після того, як ФОП помилково заплатив більше податків (переплатив або здійснив платіж помилково) є актуальним у непростому 2021 році. У цій статті ми розберемося в тому, які можливості є у цьому випадку, якими інструментами можна користуватись та які правила встановлює українське законодавство.

Загальна відповідь про повернення переплат ФОП

Закон дозволяє використовувати переплату з податків за двома основними напрямами:

  1. ФОП має право використовувати її для зачитування на користь майбутніх платежів у бік Податкової служби.
  2. ФОП має право просто повернути гроші собі назад.

Якщо підприємець не впевнений і лише підозрює про наявність переплат по своєму бізнесу, звірятися не складно. Для цього потрібно лише відвідати відділення Податкової служби або ж увійти до особистого кабінету на сайті Державної податкової служби України.

Типовий алгоритм дій для повернення переплат ФОП

Переплата та відправлені помилково платежі передбачені законодавством. Умови їхнього повернення прописані у статті 43 Податкового кодексу України. Там же вказано, що зробити це можна протягом 3 років після фактичного виникнення переплат (так що часу у ФОП буде достатньо в будь-якому випадку, поспішати не обов'язково).

Типовий алгоритм дій при виникненні такої потреби виглядатиме так:

  • ФОП подає заяву про повернення грошей до Податкової служби України за місцем обліку;
  • Державна фіскальна служба розглядатиме подану заяву в строк до 5 днів;
  • якщо переплата справді була, цей орган влади підготує спеціальний висновок;
  • потім ДФС відправить цей документ до Державної казначейської служби України;
  • як тільки ДКЗ отримає висновок, повернення коштів ФОП займе до 5 робочих днів.

Як оформляється заява на повернення податкової переплати

На момент початку весни 2021 якихось встановлених форм для цього виду заяви немає. ФОП має можливість складати його у довільній формі, без будь-яких формальностей. Головне — вказати, що має на меті повернути гроші, а також те, куди їх потрібно в підсумку перерахувати.

Додаткові відомості, які обов'язково мають бути вказані при написанні звернення:

  1. Прізвище, ім'я та по батькові бізнесмена та його податковий номер (ІПН) або паспортні дані (а краще обидва варіанти), реєстраційне місце проживання, телефонний номер для можливості зв'язатися із заявником.
  2. Чітка причина ініціації процедури податкового повернення: переплата, помилкова оплата, відправка не з цього приводу, не з тими реквізитами.
  3. Підсумкова сума для повернення.
  4. Спосіб отримання коштів: на рахунок фізичної особи підприємця або готівкою за допомогою чека у відділенні банку.

Подання без доказів платежу неможливе. Обов'язково прикріпіть до нього оригінал чи копію розрахункового документа від банківської організації чи чек, виданий інтернет-сервісом. Він стане підтвердженням того, що ваші кошти були надіслані за потрібним напрямом.

Три варіанти подання заяви про повернення податкової переплати ФОП

Процедура подачі має три варіанти (2 класичних та сучасний):

  • можна віднести паперову заяву до податкової;
  • можна надіслати заяву до того ж органу за допомогою рекомендованого листа;
  • є можливість відправки через " Кабінет платника податків " (потрібно авторизуватися через електронний цифровий підпис та перейти до розділу "Листування з ДФС").

Чи можна спрямувати кошти на погашення Єдиного соціального внеску?

Якщо у ФОП є заборгованість з ЄСВ і є переплата за іншими типами податків, спрямувати кошти на погашення внеску регулятори не дозволяють.

Податкова служба пояснює це: єдиний соціальний внесок не виконує функцію наповнення місцевих державних бюджетів (на відміну більшості інших податків і зборів), тому застосовувати функцію взаємного погашення не можна.

Єдиний варіант — отримати готівку в банку і лише після цього зробити окремий платіж для погашення боргу ЄСВ самостійно.

Перехід переплат до категорії авансових платежів

Для ФОП першої та другої груп із щомісячною сплатою єдиного податку діють такі правила: у разі виникнення переплати або помилкового перерахування платежу, вся сума може бути врахована як авансовий платіж. Але тільки в перспективі календарного року, що залишився, і не на більш тривалий термін (процедура регулюється статтею 295 Податкового кодексу України).

У разі тих, хто платить ЄП на третій групі, сума може зараховуватися як оплата за наступний квартал. Використовувати її можна як повного, так часткового погашення платежу. Ознайомитись із правилами можна у статті 87.1 Податкового кодексу України.


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм