Оформлення лікарняного для співробітника ФОП

2021-08-25 18:49
142
Ця стаття на мовах: UA / RU

Зміст

При виході на лікарняний директор підприємства зобов'язаний сплатити працівникові за договором цивільно-правового характеру перші п'ять днів хвороби, коли він вийшов на лікарняний. Решту часу, коли співробітник перебуватиме на лікуванні, оплачує Фонд соціального страхування.

Оплата лікарняного: кому та як платити

Якщо підприємець оформив працівника за трудовим договором, а також оформив відносини за договором цивільно-правового характеру з фізичними особами, він має сплачувати лікарняні та тим та іншим особам. Це закріплено Законом України “Про державне соціальне страхування”.

Оплата лікарняного з боку роботодавця є обов'язковим правилом, яке поширюється як на звичайних співробітників, так і на тих, хто працює з випробувальним терміном. Навіть якщо людина приходить і звільняється наприкінці лікарняного, видати йому гроші потрібно пізніше моменту розірвання трудового договору.

Працівник, який захворів, має звернутися до лікарів для того, щоб йому оформили лікарняний лист. Відштовхуючись від даних цього документа визначатимуть виплати. Також підприємець оплачує дні хвороби, коли працівник не виконує своєї функції у зв'язку з хворобою дитини чи іншого родича, та в інших випадках, зазначених у частині першій статті 22 Закону України “Про державне соціальне страхування”.

Кому потрібно оплачувати лікарняний

У статті 22 Закону України “Про державне соціальне страхування”, також сказано, що підприємець має сплатити перші 5 діб, які працівник був на лікарняному. Також він оплачує лікарняні фізичним особам, з якими було укладено договори цивільно-правового характеру. Якщо директором не буде цього дотримано, йому загрожують штрафні санкції у розмірі десяти мінімальних заробітних плат.

Шостий та усі наступні дні лікарняного оплачуються Фондом соціального страхування. Ними ж сплачуються дні, коли співробітнику встановлюється інвалідність комісією МСЕК.

У ситуації коли у працівника захворіла дитина до чотирнадцяти років, підприємець оплачує їй лікарняні після догляду за нею. А також на період лікування у санаторії та інших випадках. Подивитися варіанти можна в статті 22 Закону України №1105.

Що робити якщо у співробітника два лікарняні листки

Бувають випадки, коли працівник має на руках два лікарняні листки:

  • коли співробітник вийшов на роботу і в цей же день захворів, і знову пішов на лікарняний - у цьому випадку підприємець оплачує перші п'ять днів лікарняного, оскільки працездатність не переривається;
  • якщо працівник мав перший лікарняний лист по одній хворобі, а другий - по іншій (коли останній день першого захворювання збігся з першим днем другого захворювання) - у цьому випадку роботодавець оплачує перші п'ять днів обох лікарняних листів.

Вплив страхового стажу на оплату лікарняних

Від того, який страховий стаж у працівника підприємства залежить розмір виплат за лікарняним листом. Період часу, за який господар сплачував єдиний соціальний внесок та є періодом страхового стажу. Внесок може сплачуватись і самим співробітником. Розміри при виплаті лікарняного:

  • за стажу до трьох років виплачується п'ятдесят відсотків середньої заробітної плати;
  • при стажі від трьох до п'яти років – шістдесят;
  • від п'яти до восьми років стажу – сімдесят відсотків;
  • якщо більше восьми років – сто відсотків заробітної плати.

Існують деякі інші випадки, коли підприємець зобов'язаний виплатити сто відсотків середньої заробітної плати:

  1. Чорнобильцям першої – четвертої категорії.
  2. Під час догляду за дитиною до чотирнадцяти років, яка постраждала від аварії на ЧАЕС.
  3. Ветеранам війни та іншим особам, вказаним у статті 24 Закону України №1105.

Майте на увазі, що у разі перевірки з такими виплатами, роботодавець повинен мати відповідні документи, що підтверджують, які він повинен вимагати від співробітника. Це зазначено у пункті п'ять частини першої статті 24 та частини другої статті 31 Закону України №1105.

Як ФОП дізнатися дані про стаж свого працівника

Існує довідка за формою ОК-7, за якою можна визначити страховий стаж працівника. Видає її Пенсійний фонд України на запит. У ній прописані всі суми (з яких сплачували єдиний соціальний внесок, починаючи з 2011 року) та страховий стаж працівника.

Такі дані може дізнатися не лише господар, а й працівник підприємства. Для цього потрібно прийти до Пенсійного Фонду, маючи при собі паспорт, ідентифікаційний код та свідоцтво застрахованої особи.

Як вважають розмір лікарняних виплат

Лікарняні виплати, які здійснює підприємець, нічим не відрізняються від виплат, зроблених Фондом соціального страхування.

Розраховують середню заробітну плату, використовуючи виплату за один робочий день за певної кількості стажу. Це прописано в Порядку №1266 .

Розрахунок періоду для того, щоб розрахувати середню заробітну плату, залежить від таких факторів:

  • коли на підприємстві працівник працює понад дванадцять місяців;
  • якщо працівник працює менше року;
  • коли працівник пропрацював менше одного місяця.

Після цього розраховуються дні, які входять у розрахунковий період. З нього не прибирають вихідні та святкові дні. А виключають такі дні:

  • коли співробітник хворів;
  • якщо був у декретній відпустці;
  • у разі, коли був у відпустці з догляду за дитиною, яка не досягла трьох років, або якщо є медичний висновок з догляду до шести років;
  • коли працівник бере відпустку без збереження заробітної плати;
  • на дні мобілізації.

Далі розраховується за розрахунковий період сукупний заробіток. Сюди входять усі перерахування, куди було нараховано єдиний соціальний внесок. Суми вказуються до утримання їх військового збору і податку доходи фізичних осіб.

Наступне, що роблять, вираховують середню заробітну плату за день. Для цього необхідно розділити сукупний заробіток за звітний період на кількість днів у розрахунковому періоді. Це прописано у пункті три порядки № 1266.

Наступним кроком обчислюють розмір виплати протягом дня, що залежить від стажу працівника.

І, останнє, визначається сума виплати лікарняних. Для цього суму виплати за день множимо на кількість днів, зазначених у лікарняному листку.

"Стеля" з виплати лікарняного

У частині дві статті 24 Закону України № 1105 сказано, що при розрахунку лікарняних на місяць не повинна братися сума більша за максимальну суму бази нарахування єдиного соціального внеску.

Отримання лікарняних із Фонду соціального страхування

Для отримання лікарняних із Фонду соціального страхування не використовується рахунок працівника для отримання заробітної плати або рахунок фізичної особи підприємця. Для цього потрібно відкрити спеціальний рахунок.

Документи для подання до Фонду соцстраху:

  • Заява;
  • копія лікарняного листа.

Документи можна подати як у паперовому вигляді, так і в електронному.

Коли працівникові платять лікарняні

Працівнику підприємства, який був на лікарняному, перші п'ять днів лікарняного листа оплачуються роботодавцем у найближчий день, коли передбачено виплату на підприємстві заробітної плати або видається аванс. Те саме стосується і Фонду соціального страхування.

Коли підприємцю звітувати до Фонду соціального страхування

Коли лікарняні від Фонду виплачені працівникові підприємства, Фонд соціального страхування подається повідомлення про це. Це необхідно зробити протягом місяця після виплат. У додатку 2 до Порядку №12 можна переглянути, як виглядає форма такого повідомлення.

Подається таке повідомлення в електронному вигляді або надсилається листом із повідомленням про вручення одержувачу.

Трапляються випадки, що таке повідомлення не подається до фонду соціального страхування. У такому разі, після трьох місяців не подання, Фондом буде проведено перевірку щодо використання його коштів.

Якими податками оподатковуються лікарняні

Із суми перших п'яти днів лікарняного, сплачених підприємцем, а також із суми , отриманої з Фонду соціального страхування, стягується вісімнадцять відсотків податку на доходи фізичних осіб та півтора відсотка військового збору.

Якщо працівник інвалід, на всю суму лікарняних буде нараховано вісім із половиною відсотків єдиного соціального внеску. В іншому випадку нарахують двадцять два відсотки цього внеску. Це вказано у Закон України «Про збір та облік єдиного внеску».


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм