Долар чи євро: український валютно-емісійний центр планує відмову від американської валюти

2024-03-28 06:04
101
Ця стаття на мовах: UA / RU

www.instagram.com


Стаття у розділах:

Новини бізнесу

Зміст

Чиновники Національного банку України (НБУ) повідомляють, що єдиний орган, який має право на друк і випуск гривні, задумується про відмову від долара США. Чиновники розглядають доцільність та перспективність рішення про те, щоб замінити прив’язку курсу гривні до американської валюти прив’язкою до грошової одиниці Європейського Союзу. Чому так сталося, які є передумови та якими будуть наслідки — спробуємо розібратися у даній статті.

Передумови заміни долара на євро в Україні

На сьогодні відомо наступне:

  1. Представники НБУ та приватних банків обговорювали дану можливість буквально з першого ж засідання, яке відбулося вже після початку повномасштабної війни з Російською Федерацією.
  2. До сьогоднішнього дня представники банківського сектору мали і досі мають консолідовану позицію про те, що долар США продовжує виконувати дієву курсоутворюючу функцію в Україні.
  3. В той же час, експерти фіксують і те, що доля клієнтських операцій з валютою євро постійно та невпинно зростає від початку війни, забираючи на себе те, що раніше «належало» доллару.

Одне з останніх повідомлень Національного банку України говорить про наступне: «На сьогоднішній день частка операцій по покупці безготівкової валюти євро майже наблизилася до позначки в 50%. Якщо так буде продовжуватися і надалі, доповнюючись євроінтеграційними процесами в державі, даний факт все більше буде провокувати питання про те, що необхідно переходити з долара на євро. Саме валюта ЄС має шанс стати інструментом курсової прив’язки гривні вже в найближчий рік-два».

Комерційні банки – “За”

Якщо Нацбанк все ще думає та зважує перспективність даного сценарія, то комерційні банківські установи, схоже, визначилися зі своєю позицією. Їх представники зазначають, що уже сьогодні відчувають нагальну потребу в тому, щоб розрахунки індикатора довідкового значення курсу національної валюти велися в співвідношенні з євро. Особливо — на фоні поглиблення економічної співпраці з ЄС та падіння темпів економічної допомоги від нестабільних в політичному плані Сполучених Штатів Америки. Особливо — на фоні наближення виборів у цій країні, які призведуть до ще більшої невизначеності та, можливо, економічних проблем для всього світу.


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм