Продаж багатьох товарів із пластику може бути заборонений: до чого готується Україна задля членства в ЄС

2024-07-09 13:30
155
Ця стаття на мовах: UA / RU

www.instagram.com


Стаття у розділах:

Новини бізнесу

Зміст

Виробники цілої групи споживчих товарів в Україні можуть зіткнутися зі значними проблемами, якщо не підготують бізнес до змін, які можуть бути імплементовані в законодавство найближчим часом. Є висока вірогідність того, що протягом кількох найближчих тижнів буде доопрацьовано та внесено на розгляд Верховної Ради законопроект, який буде регулювати обіг пластику в нашій країні відповідно до Директиви 2019/94, яка діє в Європейському союзі. В першу чергу зміни стосуватимуться обігу пластикової продукції одноразового використання.

Чого чекати від впровадження європейських норм?

Чиновники з Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів повідомляють, що Україна просто не має вибору — впроваджувати дані норми чи не робити цього. Їх імплементація в наші закони є одним із важливих кроків, які дозволять у майбутньому пройти всі вимоги і дійсно стати членом ЄС.

У момент, коли ВРУ проголосує за законопроект, заборонено буде виробляти, імпортувати з інших країн та вводити в обіг або продаж такі товари, як:

  1. Ватні палички на пластиковій основі.
  2. Пластикові та пінополістирольні контейнери / упаковки / лотки для їжі.
  3. Пластикові мішалки і соломки для пиття напоїв.
  4. Одноразові ложки, виделки, ножі, тарілки та інше подібне приладдя.

«В першу чергу, зміни стосуються трансформації актуальної системи управління відходами в країні. Не дивлячись на те, що вимоги підкреслять нашу відданість загальноєвропейським прагненням і тенденціям, зміни будуть максимально корисними для середньостатистичного Українця з точки зору його здоров’я», — заявили у міністерстві.

Чому це важливо?

Трансформація українського регулювання сфери управління відходами особливо важлива на фоні актуальних бойових дій, які тривають від початку повномасштабного вторгнення на початку 2022 року. Бойові дії завдали екології України вже трильйонні збитки. Страждає навіть акваторія морів, де бойові дії помірні та не такі інтенсивні. Чиновники підкреслюють, що ми повинні робити все можливе, щоб зменшити навантаження на екологію хоча б у тій частині, яка дійсно залежить від цивільних жителів країни. І з ними важко не погодитися.


Ви експерт? Поділіться досвідом на busyb
Сподобалась стаття? Читайте нас в телеграм